Сергей Станишев: Старая се ПЕС да бъде все по-близо до националните партии

Мар 22, 2015 Новини БСП 0 981

   "Старая се ПЕС да бъде все по-близо до националните партии и да бъде практически полезна на всяка една от тях"

  
"Старая се ПЕС да бъде все по-близо до националните партии и да бъде практически полезна на всяка една от тях". Това заяви пред медиите във Варна президентът на ПЕС Сергей Станишев по повод двудневния семинар, организиран от ПЕС и БСП. Той допълни, че през двата дни на форума участниците са получили полезни знания от европейски партньори на левицата от Германия, Швеция и Хърватия за технологията и организацията на кампаниите. Станишев оцени като положително, че днес са били представени левите стандарти за местна политика. "Много често хората казват, че няма значение кой кмет ще бъде избран от ГЕРБ или от БСП. Много често кметската надпревара се превръща в състезание кой колко улици ще асфалтира, колко метра канализация ще бъдат направени, колко панелки ще бъдат санирани. А местната политика е много по-сложна", каза още лидерът на европейските социалисти.
 
Той определи като изключително важно да бъде продължен процесът на децентрализация - общините да имат достатъчно ресусри да решават местните проблеми. "Много е важно да разкажем на хората това по какво едно ляво управление на местно ниво се различава от дясното. Левите кметове правят всичко възможно да помогнат на хората по отношение на образование, комунални услуги", каза още президентът на ПЕС. Той даде пример, че в много общини, управлявани от леви кметове, таксите за детска градина се поемат в голяма част от местната власт. "Това е лявото, социалното, което мисли за конкретния човек, не само за мега проектите", добави Станишев.
 
Той бе категоричен, че от БСП има много какво да дадат на България и, че нито ГЕРБ са толкова силни, колкото изглеждат, нито социалистите са толкова слаби, колкото ги представят. Станишев очерта и формулата за успешно представяне, като заяви, че водещите критерии за избирането на кандидатите на левицата трябва да бъдат избираемост, личен авторитет, споделяне на ценности и много добро съчетание на местната кампания с националното поведение на БСП. "Ако подходим смело и иновативно на тези избори и сме отворени към гражданското общество с реален ляв разказ, имаме добри шансове за успех.", заключи президентът на ПЕС Сергей Станишев.