Станишев: На местния вот да не допуснем ГЕРБ да наложи монопол във властта

Мар 21, 2015 Новини БСП 0 751

  „Местните избори са последната преграда пред ГЕРБ за пълното овладяване на властта и бетониране на статуквото

 

„Местните избори са последната преграда пред ГЕРБ за пълното овладяване на властта и бетониране на статуквото.“ Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на семинар „Местните избори – важна битка за БСП“ във Варна, организиран от ПЕС и БСП.  „Опонентите ни ще се опитват да сведат предстоящия вот до локални проблеми. Тези избори БСП трябва да превърне в национална битка, за да спре ГЕРБ да наложи монопол на всички нива в управлението“, допълни той.

 

Станишев е категоричен, че БСП може да се представи достойно на предстоящите избори със същностна, силна, политическа битка с ГЕРБ. „И управляващите всеки ден дават възможност за това“, коментира той. По неговите думи БСП трябва да е с ясно послание в кампанията и да застане зад интересите на хората. „Когато имаш какво да кажеш, винаги има  кой да те последва“, каза още лидерът на ПЕС. Той е на мнение, че ГЕРБ ще демонстрира,че е добре смазана изборна машина, разполагаща с цялата администрация и финансов ресурс, която упражнява натиск върху хората и цели корпоративен вот, за да си гарантира победа. „Всичко е в нашите ръце и нищо няма предопределено. Но трябва да се действа иновативно и смело, със самочувствие. Тогава със сигурност ще имаме успех, защото печели този, който не се страхува да прави големи крачки.Няма как да се пресече пропаст на два малки скока“, подчерта Станишев.

 

БСП с национална подписка срещу дълга

 

Президентът на ПЕС предложи БСП да инициира национална подписка срещу решението за заем от 16 млрд. лв. „Всички бяхме свидетели на цирка в парламента, когато се взе това решение. „За“ гласуваха 159 депутата. Интересно кого представляват те? Избирателите на Реформаторския блок, които очакваха реформи и орязване на разходи? Или пък тези на АБВ, които до последно не разбраха за какво гласуват всъщност?“,попита той. Според него сделката за купуване на политическо време за оставане във властта е извадила наяве петорната коалиция в управлението. „Сега е наш ред да зададем въпрос. И той е не „Кой?“, а „Защо?“ И „За колко?“, попита социалистът. По неговите думи БСП трябва да даде шанс на българските граждани да заявят позицията си срещу това и други безобразия на управлението. Той посочи и друг пример - санирането. „Колко хора в България знаят кои общини ще получат пари за това? По какви критерии и на какъв принцип ще се изберат блоковете,които ще бъдат санирани? Всичко е на тъмно“, категоричен е Станишев. „Иска ми се да вярвам, че не сме приключили с този въпрос, дори че истински не сме започнали, защото кражбата на бъдеще не може да остане безнаказана.“, коментира той.

 

265 отворени за гражданите листи за местния вот

 

„Има риск затварянето на партията и идейната чистота да доведат до сектантство“,каза Станишев. Той е на мнение, че са важни качествата на човека и каква подкрепа може да мобилизира, а не дали е партиен член.  „Ако не променим отношението си, няма на кого да се сърдим за резултата. До вота през есента има 6 месеца, изборите чукат на вратата. Не става въпрос за лични сметки. А кой може и иска да влезе в битката.Защото ако действаме рутинно и бюрократично, водени от дребни сметки и интереси, ще загубим тези избори“, коментира той.

 

Станишев е категоричен, че БСП трябва да е открита платформа за всички хора, които искат да се включат в решаването на проблемите и да предложат по-добро бъдеще. „Представете си, че можем да направим съревнование или открит конкурс за избираемо място в листите във всяка община. Това е шанс да ги отворим за хора, които ще носят нова обществена енергия“, обясни лидерът на ПЕС.По неговите думи в кампанията трябва да се защитят постиженията на БСП. „Да защитим нашите кметове, защото сигурен съм ГЕРБ ще се опитат да ги срутят“,уточни той.

 

Лидерът на ПЕС заяви, че мнозина предвиждат голям успех на ГЕРБ заради политически,финансови и административни фактори. Той е категоричен, че не е предопределено.Станишев припомни, как през 1999 година е имало социолози, които са предричали,че БСП ще вземе кметове само в 6 общини. „Ние имахме 90 кмета и постигнахме неочаквано добър резултат за нас. ГЕРБ мога да успеят, ако ние им го позволим“,категоричен е той.

 

БСП да предложи теми за национален референдум заедно с местните избори

 

„Обявеното от президента Плевнелиев намерение да поиска референдум за изборното законодателство заедно с местния вот е стратегия на управляващото мнозинство за максимална мобилизация на избирателите им“, подчерта Станишев.Той предложи БСП да има своя отговор и да иска разширяване на темите за националния референдум. „Също така може да инициираме поредица от местни референдуми по теми, важни за живота на гражданите. Това ще ни даде политическа инициатива и ще очертае ясна разграничителна линия между управляващото мнозинство и БСП като единствената опозиция и алтернатива“, поясни социалистът.

 

„Днес сме във Варна – град с толкова много възможности за икономическо развитие и туризъм, престижни училища и университети. Но Варна никога не е била в толкова окаяно състояние, както днес. Трябва да се борим за силна кандидатура за промяна“, категоричен е Станишев. Той припомни, че кметът на града Иван Портних е спечелил с 2000 гласа. „Във Варна сега нараства безработицата и година и половина правят централните улици“, допълни той.

 

„Има ли някой в тази зала, които не знае, че изборите в Пловдив бяха спечелени с измама. Същото беше и във Велико Търново, в Смолян с какви ли не номера, в това число и с фалшиви лични карти. Трябва да се борим това да се промени, а още повече постиженията на техните кметове не са толкова забележителни“, заяви социалистът. „Ето защо, БСП има възможност да направи важни пробиви на предстоящите избори във Варна, Пловдив и в други големи градове на страната“, заключи Сергей Станишев.

 

Още снимки от събитието може да откриете в раздел галерия