Атанас Мерджанов: И президент, и управляващи отбягват важните за хората въпроси

Мар 20, 2015 Новини БСП 0 952

  „Ако се запитаме за какво точно беше направена речта на президента в НС, трудно можем да кажем

 
„Ако се запитаме за какво точно беше направена речта на президента в НС, трудно можем да кажем. Затова нямаше как БСП да не реагира, защото главните проблеми на българското общество, които трябва да бъдат засегнати са мизерията, упадъкът, здравеопазването. По тези въпроси ние искаме да чуем мнението и на управляващите, и на държавния глава”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов в предаването „Лице в лице” по БТВ. Той бе категоричен, че на президента не може да се разчита по тези теми, защото той е доказал, че емигрира пред обществото по тях.
 
Правителството няма ясна визия за сектор „Сигурност”
 
За промените в сектор „Сигурност” Атанас Мерджанов заяви, че не е станало ясно кой от вицепремиерите отговаря за дейността и координацията на този сектор. „Министър Бъчварова или вицепремиерът Кунева. Не е нормално единият да надзирава работата на другия”, каза още той. Мерджанов поиска да чуе как сегашното правителство си представя НСО. „Проектът за промени не дава ясен отговор на този въпрос, а трябва да го дадат управляващите или тези, които предлагат въпросния проект”, подчерта зам.-председателят на ПГ на БСП. Според него от документа не става ясно дали НСО ще бъде чисто охранителна или специална служба, защо трябва тя да бъде военнизирана, непременно подчинена на президента и как той ще бъде овластен да отговаря за нея. 
 
Атанас Мерджанов бе категоричен, че с проекта за промени се цели да бъде сложена една законова рамка и да се узакони статуквото. „Има една раздута НСО, достигнала до размерите на бившото УБО, с прекалено широк кръг охранявани лица. Но най-важното е колко плащат данъкоплатците за тази охрана?”, каза той. Според него парадокс е, че за НСО държавата плаща два пъти и дори повече, отколкото за разузнаването ни. 
 
„По отношение на сигурността, при управляващите има големи различия”, продължи Атанас Мерджанов. Той даде за пример ген. Атанасов, който внася собствен закон, с който се предлага обединяване на двете разузнавания, което противоречи на визията на управляващите. 
 
Мерджанов каза още, че за Закона за НСО и рамковия закон за националната сигурност БСП има сериозни претенции. „Тези закони трябва да бъдат преработени, а управляващите не са готови на това. Поради тази причина управляващите влизат в сериозно противоречие с министър-председателя Бойко Борисов, защото когато ставаше дума за оставката на вътрешния министър, от парламентарната трибуна министър-председателя посочи, че за законите засягащи шефовете на службите, ще иска мненията на лидерите на останалите парламентарни групи. До този момент това не се се случило”, категоричен бе зам.-председателят на ПГ на БСП.