Красимир Янков: ДАНС като Бойко Борисов, а той се обяви за неконтролируем

Мар 19, 2015 Новини БСП 0 708

„Предполагам, че Димитър Георгиев и Бойко Борисов се познават добре

„Предполагам, че Димитър Георгиев и Бойко Борисов се познават добре. Работили са заедно. Като зам.-министър в предходния кабинет, Георгиев е назначение по процедура на премиера на републиката т.е. на Борисов. Бъдещите му действия не бива да бъдат натоварени с очаквания, различни от очакванията ни към Бойко Борисов, като имаме в предвид, че Бойко Борисов обяви в пленарна зала, че той е неконтролируем“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков в сутрешния блок на БНТ. Според него това назначение е договорено между премиера и президента още в петък на консултациите с политическите партии. „Изтече миналата седмица името, тества се дали ще има обществена реакция и вчера формално Меглена Кунева го е предложила на заседанието на МС, но трябва да сме наясно, че това е предложение и решение на Бойко Борисов“, допълни Янков. По неговите думи председателят на ДАНС ще работи под прякото ръководство на премиера.

Трябваше да се потърси диалог при внасянето на четирите законопроекта

Янков подчерта, че едно от нещата, направено от ГЕРБ в този мандат, е извънредно законодателство в сферата на сектор „Сигурност“ и първо в Закона за МВР. „Моделът е идентичен – народни представители, без финансова обосновка, предложиха промените в Закона за МВР и промяна в отделните закони, за да се преструктурира целият сектор по модела, по който смятат, че трябва да работи- моделът, по който работиха службите в периода 2009-2013г.“, уточни той. Народният представител припомни, че са внесени 4 законопроекта, за които въпреки манифестирането, че ще се търси диалог- такъв е проведен само във формата на управляващата коалиция. „Присъствах на обществено обсъждане преди приемане на промените в Закона за МВР, на което неправителствени организации, служители от системата, експерти, дават мнение, което не е категорична подкрепа за промените“, допълни Янков.

Скандално е освобождаването на шефа на „Военна информация”

Във връзка с освобождаването на шефа на „Военна информация“, Янков заяви, че скандал е самото освобождаване и мотивите за него. Той се съгласи, че управляващите са в правото си да предпочетат бъдещия изпълняващ длъжността, но според него те отново не са единни и имат различно мнение.

По повод доверието в институциите Красимир Янков подчерта, че доверие се гради и доверие рухва. „Аз мисля, че в момента не се помага за възстановяване на доверие към тези, които професионално си изпълняват задълженията и искрено и мотивирано работят в сектор „Сигурност“, каза още той. По неговите думи има и служители, които най-вероятно са загубили доверие в процеса на работата. „Но не можем да анатемосваме работата на целия сектор, защото различни са и престъпленията, срещу които трябва да се противодейства. Аз мога да кажа, че има недобра работа по отношение на превенцията.“, заключи Красимир Янков.