ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма да подкрепи промените в Закона за здравното осигуряване

Мар 19, 2015 Новини БСП 0 706

 ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма да подкрепи предлаганите промени в Закона за здравното осигуряване

 ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма да подкрепи предлаганите промени в Закона за здравното осигуряване. Тази позиция заяви от парламентарната трибуна народният представител от левицата Георги Гьоков. Той обясни, че причина за това са поетите от левицата ангажименти пред хората, които я подкрепят: здравеопазване, което засилва обществения характер на системата чрез по-силно ангажиране на държавата; изравнява достъпа в различните региони, въвежда ясни стандарти за медицинските дейности и равностойни финансови условия за различните лечебни заведения. „Нито една от тези политики не виждаме заложени в предлаганите промени”, категоричен бе той.

Няма как да се приеме без опасения разделянето на пакета здравни грижи

Георги Гьоков обясни, че в законопроекта всяка една от съсловните организации в здравеопазването  вижда по нещо, което й харесва, но ги няма пациентите. По думите му сега НЗОК покрива един основен пакет, в който влиза лечението на всички заболявания. „Няма как да бъде прието без сериозни опасения разделянето на този пакет от здравни услуги, заплащани от касата на „спешен“, „основен“ и „допълнителен”, подчерта Гьоков. Според него идеята е: в „основния“ пакет да попаднат всички тежки и социално значими заболявания и към тяхното лечение да се насочи основният финансов ресурс; в „допълнителния“ трябва да попаднат болести, които не застрашават живота и лечението им търпи отлагане и финансовият ресурс за тях ще е ограничен. По думите му това означава, че за достъп до безплатно, покривано от НЗОК лечение, ще се чака. „Ако здравноосигурения не желае да е в листа на чакащите и иска незабавен достъп до лечение, ще трябва да си го плати или да разчита на допълнително здравно осигуряване”, поясни депутатът от левицата.

Георги Гьоков подчерта, че се предлага сериозна промяна в здравноосигурителния модел, а липсва каквато и да била яснота за методологичната база за това разделяне и критериите за включване или невключване на медицинските дейности в т.нар. пакети. „Въпреки настойчивите питания, не получи отговор въпросът: Ще плаща ли въобще касата за допълнителния пакет?”, каза още социалистът. Според него с тези промени здравно осигурените ще получават по-малко здравни услуги, от колкото са получавали до сега. „Това ли е реформата, която предлагате?”, попита Гьоков.

С увеличаването на държавната квота в НЗОК се погазва трипартитния принцип

Георги Гьоков подчерта, че с увеличаването на квотата на държавата в управлението на НЗОК, грубо се погазва трипартитния принцип на управление на касата. По думите му членовете на Надзорния съвет ще носят отговорност за състоянието и ефективността на работа на НЗОК и като носещи отговорност трябва да разполагат с механизми за ефективно въздействие върху решенията на Надзорния съвет, а с тази промяна, практически това става невъзможно. Според него  принципът трябва да е - да се търси баланс на интересите. Като работещ вариант той посочи НС на НОИ - равен брой представители на синдикати и работодатели и равен на тях брой представители на държавата. „Ако бъде допуснато държавата да има решаващ глас в Надзорния съвет, от институцията на практика няма смисъл. С това предложение превръщате НЗОК в нещо като филиал на Министерството на здравеопазването”, категоричен бе той. Гьоков подчерта, че двама от заместници на министър Москов са в надзора на касата и той може би иска да вкара там и  третия си заместник.

Георги Гьоков припомни, че на последното заседание на НСТС при обсъждането на предложените промени в Закона за здравното осигуряване всички социални партньори заеха единна позиция и категорично са се противопоставили на това предложение. „Не ви ли плаши г-н Министър писмото до медиите на четирите национално представителни работодателски организации и двете синдикални, че ще преразгледат участието си в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в знак на протест”, попита Гьоков.