Манолова и Георгиев питат Цачева: Защо скрихте министрите?

Мар 12, 2015 Новини БСП 0 1261

„Четирима министри дойдоха да отговорят на искането за изслушване на 2 парламентарни групи

„Четирима министри дойдоха да отговорят на искането за изслушване на 2 парламентарни групи. Стандартната парламентарна процедура предвижда възможността всяка парламентарна група да зададе по 2 въпроса на всеки министър. Оказа се обаче, че под крилото на председателя на НС Цецка Цачева- това е невъзможно”. Това заяви пред медиите в НС народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мая Манолова.  Тя заяви, че не е станало ясно защо Цачева е скрила министрите от истинските въпроси, които депутатите са искали да зададат в пленарна зала и тяхното пребиваване в парламента се оказа отбиване на номера. „Въпросите, на които хората искаха да чуят отговори, останаха нечути. Поведението на министрите, на фона на бедстващите хора,  е цинично”, категорична бе Манолова.

Чавдар Георгиев от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ заяви, че за пореден път се е оказало, че нямаме правилник, че правилникът е Цецка Цачева. По думите му отказаната възможност на народните представители за 2 въпроса към всеки министър се дължи на опита да се скрие, че правителството не си е свършило работата.

 

Корнелия Нинова: Държавата се нуждае от системна политика за справяне с кризисни ситуации, каквато няма

„Днешното изслушване беше признание за несвършена работа и неизпълнение на решенията, които самият МС е взел”, заяви пред медиите зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова.  Тя припомни, че на заседание на МС в началото на декември е направен анализ на причините за подобни ситуации: безконтролно изсичане на гори; липса на координация между държавните органи; липса на наказания, там където са установени нарушения; корупция в държавни органи.  Нинова заяви, че са взети и решения за мерки за справяне с тях: нов закон за горите, какъвто още няма, нов закон за водите, какъвто също още няма;  санкции за извършени нарушения – не е наложена нито една такава. „Вчера МС взима ново решение, което е преписно едно към едно от старото. Нищо от взетите решения не е изпълнено до ден днешен”, зави депутатът от левицата. Тя бе категорична, че държавата се нуждае от системна политика за избягване на тези събития, каквато това правителство не провежда. По думите й има две причини за това: или толкова могат, или някой им пречи по икономически причини. Тя бе категорична, че трябва да се вземат най-важните и спешни мерки, за да няма повече такива събития.

 

Дора Янкова пита : Как си партнират държавата, областните управители и общините с големите предприемачи?

„Как си партнират държавата, областните управители и общините с големите предприемачи”, попита чрез медиите депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова. Тя подчерта, че е станало ясно от диалога в залата, че екипът на МС не знае, че родопските рудници са наводнени. Янкова заяви, че това означава липса на електричество, липса на работа и заплати за над 2 хиляди миньори.

Дора Янкова попита и как се стопанисват водните съоръжения в   зимните периоди. Тя обясни, че почти нито едно няма генератор, за да може да поддържа помпите.

„Екипът който ръководи държавата не може да ръководи в зимни условия”, заяви Янкова. Тя призова премиера, ако екипът не може да се справи, да направи втори опит за сформирането на такъв.

 

Манол Генов пита министър Павлова: Ще компенсира ли държавата общините за средства за снегопочистване? 

„Ще има ли мерки от страна на държавата да бъдат компенсирани общините, на които не са стигнали предвидените средства?”. Това попита пред журналистите народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Манол Генов. Той обясни, че в бедствено положение има огромни отговорности на кметове на общини и те са имали завишени средства за снегопочистване. „Редно е министър Павлова да ги попита дали тези средства са им стигнали”, заяви той. По думите му Павлова трябва да направи анализ за всяка община какви разходи е направила за снегопочистване. Той попита дали и ще бъдат предприети мерки за изясняване на собствеността на отводнителните канали, за да се знае кой носи отговорност за тях.

 

Иван Карагьозов: Изкарахме 5 дни в истински капан

„Изкарахме 5 дни в истински капан без ток, вода и отопление”, така Иван Карагьозов описа последните 5 дни , които е прекарал в хижа в Кърджалийско. Той обясни, че са били събрани около 60 човека, сред които е имало бременна жена и хора със сърдечни проблеми.