Поздравителен адрес от председателя на ОЖС в БСП Катя Николова по случай осми март

Мар 07, 2015 Новини БСП 0 1025

Честит празник, скъпи другарки!    „Всички обществени преврати са невъзможни без участието на жените” (Карл Маркс) На днешния празник ще получим много поздравления, но и ние   трябва да сме горди, че в тези трудни дни успяваме да се справим с толкова много неща

Честит празник, скъпи другарки!

 

 „Всички обществени преврати са невъзможни без участието на жените” (Карл Маркс)

На днешния празник ще получим много поздравления, но и ние   трябва да сме горди, че в тези трудни дни успяваме да се справим с толкова много неща. Справяме се с вечното тичане между работата и дома, справяме се с битките, които водим ежедневно. И разбира се, се справяме успешно!

Ние, жените винаги сме отстоявали битките си, защото са основани на изконното ни чувство за справедливост, любов и грижа. Битки за бъдещето на децата ни, за правото ни на работа, на достойно заплащане, против насилието... Ние вечно се борим.

Та дори  и този наш празник всъщност тръгва от борбата. Като всяка наша победа този ден не ни е подарен или просто, ей така, измислен. Преди да се превърне в празник, е бил ден за борба. Началото му е свързано с женските движения за равни права с мъжете и борба против войната и насилието. Календарното време на деня е свързано с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 в Ню Йорк, когато те излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Решението за учредяване на "Ден на жената", който да се отбелязва ежегодно е взето през 1910 година. В България Осми март се отбелязва още през 1911 г., а четири години по-късно е и първото публично честване. Така, през годините празникът се утвърждава, въпреки че днес някои го считат за сянка от едно  минало.

 Днес, в навечерието на осми март отново говорим за препятствията, с които всяка жена се сблъсква. За политическата отговорност, която управляващите трябва да проявят, за да защитят постигнатото.

 Ние, жените-социалистки ще продължим да отстояваме правото на всяка една жена на труд,  ще работим за преодоляване на дискриминацията в заплащането на женския труд, за подобряване на трудовото законодателство. За нас от първостепенно значение е защитата на майчинството – за увеличаване на добавките за всяко дете. Ще отстояваме  правото на достойни старини за всяка една жена и ще продължим да бъдем против повишаването на възрастта за пенсиониране на жените. Ще бъдем категорични в действията си против насилието над жени и деца.

И не на последно място, ще работим за утвърждаването на жените лидери. Трябва да имаме жени-лидери. Да научим жените как се става лидер. Имаме възможността да поставим проблемите на жените в центъра. Защото ние не сме само украсата, ние искаме равнопоставено партньорство.

 

България има нужда от нашия огън и от нашата усмивка на жена! Бъдете силни и винаги продължавайте напред и нагоре.

 

Честит осми март!

 

Катя Николова

Председател НС на ОЖС в БСП