Калоян Паргов покани гръцки социалисти да обсъдят санкциите срещу Русия в София

Мар 06, 2015 Новини БСП 0 1050

Председателят на Градския съвет на БСП Калоян Паргов покани гръцките социалисти да обсъдят заедно санкциите срещу Русия

Председателят на Градския съвет на БСП Калоян Паргов покани гръцките социалисти да обсъдят заедно санкциите срещу Русия. Това стана по време на среща на лидера на столичната организация на Левицата с Хронис Макридис, който е председател на Градската организация на ПАСОК в Солун и представител на гръцката Левица за Централна Македония. Калоян Паргов е водач на делегацията на БСП, която е на двудневно посещение в гръцкия град Солун.

Кръглата маса, която организира БСП, ще се проведе на 2-и април. На нея социалистите ще обсъдят последиците от икономическите санкции, наложени на Русия, и влиянието им върху икономиката на балканските държави.

Покана за участие в тази кръгла маса получи и Пантелис Филипидис, който е председател на Асоциацията на търговците в Солун. На срещата с него Калоян Паргов обмени мнения за политическата ситуация в двете страни.

Лидерът на БСП-София разговаря и с кмета на Солун Янис Бутарис и с неговия заместник Спирос Пенгас. Тримата обсъдиха възможностите за развитие на туризма между България и Гърция, както и за партньорски отношения между София и Солун. Лидерът на столичните социалисти коментира с Янис Бутарис и опита на градоначалника по отношение на децентрализацията на местното самоуправление и проблемите с транспорта.

Калоян Паргов покани официално кмета на Солун на посещение в София. Янис Бутарис прие да върне визитата в българската столица на 20-и април.

 

Калоян Паргов в Солун: И БСП, и ПАСОК трябва да се върнат към изконните леви ценности

"И БСП, и ПАСОК трябва да се върнат към изконните леви ценности". Това заяви лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов на срещата с председателя на ПАСОК в Солун и за Централна Македония Хронис Макридис. Двамата обсъдиха проблемите на Левицата в България и Гърция на специална среща - част от програмата на представителите на БСП, които са на двудневно посещение в гръцкия град Солун. Както е известно, ПАСОК е партията, която помогна най-много на БСП да стане пълноправен член на социнтерна и на ПЕС.

"Коментирахме партийни въпроси, свързани с развитието на БСП и ПАСОК, разказа Калоян Паргов. - Обсъдихме кризата на доверие към гръцките социалисти и проблемите на нашата партия след 5-и октомври миналата година, когато бяха предсрочните парламентарни избори у нас. Поканих господин Макридис да участва в Кръглата маса, която БСП организира на 2-и април, за да обсъдим последиците от икономическите санкции, наложени на Русия и тяхното отражение върху икономиката на балканските държави. Планирахме и среща между общинските съветници и кметовете от ПАСОК в Солун и областта и общинските съвети от БСП в София. Тя трябва да се състои в нашата столица. Датата обаче ще обсъдим на 2-и април, когато представителите на ПАСОК пристигнат за участие в Кръглата маса. Тогава ще изготвим и програма за сътрудничество, която ще разпишем. В нея ще включим и организиране на семинар на тема "Лявото накъде? Накъде вървим като леви партии ПАСОК и БСП. Как да върнем доверието в избирателите". С Хронис Макридис обсъдихме и създаването на летен университет между двете партийни организации, който ще бъде в София и в Солун. На него ще бъдат обучавани кадри на двете организации. Предадох на господин Макридис и специални поздрави от председателя на БСП Михаил Миков".

Калоян Паргов коментира с лидера на ПАСОК в Солун и загубата на гръцката левица на парламентарните избори на 25-и януари. "Изводът им от случилото се е, че имат нужда от обновление, обясни лидерът на БСП-София. - Признават, че умората от познатите лица е надделяла за недоверието към партията. Планират също така на предстоящия Конгрес на ПАСОК тази година да гласуват нова програма на партията. И двамата се съгласихме, че трябва да се върнем към изконните леви ценности и идеи, но вече пречупени през призмата на нашето съвремие. Господин Макридис ми каза, че пагубно за тяхната партия се е оказало сливането на политиката с бизнеса. Те вече са осъзнали, че трябва да има разделение между тях и отношенията да бъдат в малко по-различен порядък. Според колегите от Гърция, точно това сливане на политика с бизнес е причината за спада в доверието към партията".