Мая Манолова: Правилата за избор на членове на Сметната палата са правени на коляно

Мар 05, 2015 Новини БСП 0 960

„И за непросветените по темата „Сметна палата” е ясно, че правилата, които разглеждаме, са за отбиване на номера от лицемерно разбиране за благоприличие на управляващото мнозинство за пред публиката- да има правила, по които на ужким да избираме членовете на Сметната палата”

„И за непросветените по темата „Сметна палата” е ясно, че правилата, които разглеждаме, са за отбиване на номера от лицемерно разбиране за благоприличие на управляващото мнозинство за пред публиката- да има правила, по които на ужким да избираме членовете на Сметната палата”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мая Манолова от парламентарната трибуна. Според нея позициите в Сметната палата са 5 и отдавна са разпределени между четирите партии в управляващата коалиция плюс един бонус за парламентарната група, която подкрепя управляващото мнозинство в решителни моменти. „Може би и това е обяснението защо авторите на тези правила даже не са си направили труда да им придадат и по-юридически вид и да не са във фрапантни нарушения”, коментира тя. Манолова обърна внимание, че структурата на Сметната палата е сложна, но  според нея тази специфика отсъства от обсъжданите правила, просто защото са „правени на коляно” и се разчита на това, че публиката се е примирила и няма нужда да се престарават.

По думите на народният представител има откровено нарушение на парламентарния правилник, който изисква документите на кандидатите за публични длъжности да бъда огласени 14 дни преди изслушването. „Срокът тук удобно е направен 7 дни. Колкото по-бързо мине кандидатът, толкова по-добре”, обясни тя. Манолова допълни, че липсва и изискване за представяне на декларация за имуществено състояние на председателя, зам.-председателите и членовете. „Макар да става дума за концепция, която ще се разисква по време на обсъждането, изискване за представяне на писмена концепция поне от председателя за работа на Съдебната палата, липсва”, подчерта тя.

Мая Манолова предложи да се добави изискване за представяне на декларация за имуществено състояние на кандидата и концепция на кандидата за председател за дейността на Сметната палата.  „Важно е, когато избираме членовете на върховния одитен орган на държавата, предварително при обсъждането на техните кандидатури, да сме наясно с тяхното имуществено състояние, както и с възможните несъответствия в него”, каза депутатът.

Според нея още по-интересна е темата за избора на двамата членове на Сметната палата. „Така, както е прието в закона, те ще продължат да извършват своята частна дейност, докато са членове. За тях беше измислена процедура как те се предлагат от две неправителствени организации. Това, което липсва е публичност на предложенията”, категорична е тя. Според нея предварително се залага, че председателят на Сметната палата ще бъде един „послушко” или „пощенски гълъб”, който от точка А – централата на ГЕРБ, до точка Б – парламентът, ще пренесе предложенията на двете неправителствени организации.  

Манолова обърна внимание на правилата, които са си разписали двете организации. „Макар, че става въпрос за председател, двама зам.-председатели и двама обикновени членове, двамата обикновени членове всъщност са необикновени. Първо, защото ще могат да работят и частно, и като върховни одитори, и второ, защото техните гласове ще бъдат решаващи за актовете на Сметната палата и ще определят важни неща”, уточни народният представител.  Тя коментира и какви процедурни правила са си избрали двете организации. „Институтът на вътрешните одитори в България си залага изискване човекът, който ще номинират да бъде техен член и ако бъде избран, ще подпише споразумение с тях, в което се задължава да работи в интерес на института”, обясни Манолова. Тя посочи и друг пример - кандидатът за член на Сметната палата не трябва да бъде в ситуация на сериозен конфликт на интерес. „Т.е. той може да бъде в ситуация на несериозен конфликт. Би било смешно, ако не беше трагично. Не избираме помощна комисия към парламента, която да се занимава с увеселителната част в НС, а избираме членове на Сметната палата”, подчерта депутатът.

Мая Манолова предложи тези процедурни правила да бъдат върнати в Бюджетна комисия, да се преработят и в по-сериозен вид да се предложат в пленарна зала. „Ясно е, че сте се разбрали, но все трябва да имаме някакво уважание към тази зала и институцията. Този подход е обиден поне за юристите”, заключи тя.