Красимир Янков: Борисов е част от проблема с оставката на Вучков

Мар 05, 2015 Новини БСП 0 708

„Борисов е част от проблема с подадената оставка на Веселин Вучков като вътрешен министър

„Борисов е част от проблема с подадената оставка на Веселин Вучков като вътрешен министър.” Това заяви пред BTV народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков. Според него действията и думите на премиера са показали, че МВР ще се раздели с главният си секретар и може би отношенията между министър и главен секретар са на такава основа, че занапред не може да има екип между тях.

Попитан дали свързва тази оставка с посещението на шефа на ФБР в България, Янков отговори, че няма такава връзка. „Прави впечатление обаче изключително голямата нервност на премиера. В последните 3 месеца той не се появяваше и създаде впечатлението за нов Борисов и нови отношения като коалиционна формула. След вчера обаче стана ясно, че това си е стария Борисов”, отбеляза Янков. По думите му нервността на премиера показва, че той не владее ситуацията. Депутатът от левицата припомни, че още при сформирането на кабинета Борисов е оставил впечатление, че ще има промени в ръководството на МВР, включително и професионалното. „Промени се законът за МВР и в частта за назначаването на най-висшата професионална фигура”, подчерта Янков. Той обясни, че главният секретар е бил назначен в ръководство, което има друга визия за конструкцията на службите. Социалистът подчерта, че с връщането на модела, в който е работило МВР под ръководството на Цветан Цветанов,  не се знае как главният секретар би се вписал в него. Той изтъкна, че поправката в закона за МВР, изискваща 5 години управленски стаж за главния секретар на МВР е внесена от БДЦ, АБВ и ГЕРБ.  Янков обясни, че назначенията на Лазаров и Писанчев са направени на база на техните качества и след разговори с професионалните гилдии.

Това правителство толкова бързо създава гафове, че не успяваме да ги коментираме

Красимир Янков коментира, че това правителство толкова бързо създава гафове, че не успяваме да ги коментираме – миналата седмица Стоян Тонев, веднага след това гласуването на заема от 16 млрд.лв., сега оставката на министър Вучков. По думите му този кабинет на Борисов започва да прилича на предишния, но този път явно МВР ще заеме ролята на Министерство на здравеопазването и там ще се сменят няколко министри.