Мнозинството отхвърли предложението на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за ранно пенсиониране и замразяване на стажа и възрастта

Мар 04, 2015 Новини БСП 0 912

Мнозинството в парламента отхвърли на косъм предложението на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за ранно пенсиониране и замразяване стажа и възрастта за пенсиониране

Мнозинството в парламента отхвърли на косъм предложението на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за ранно пенсиониране и замразяване стажа и възрастта за пенсиониране. Депутатът от левицата Жельо Бойчев заяви, че целта на предложението е да се даде възможност на хората в предпенсионна възраст, на които не им достига възраст или осигурителен стаж, в рамките на 24 месеца, да имат възможност да се пенсионират предсрочно. „Пенсиите на тези, които искат да се възползват от това право, ще бъдат коригирани с 0,4% за всеки от месеците, които не им достигат”, обясни социалистът. Според него не е вярна тезата, че тези промени ще имат тежки последици върху бюджета, защото хората, възползващи се от тази промяна, ще се откажат от правото да получават пълния размер на пенсиите до живот и в един средносрочен план това ще балансира бюджета на ДОО. Като друг аргумент Бойчев изтъкна, че тези хора в предпенсионна възраст се пенсионират предсрочно  не защото искат, а защото са трайно безработни. „ Това са хора в предпенсионна възраст, в които никой работодател не иска да инвестира - да ги наеме на работа, а и не влизат в обхвата на програмите за преквалификация”, аргументира се депутатът. По думите му с промените ще се даде възможност за един достоен живот на тези хора.

Корнелия Нинова: В предложенията ни за промени в КСО няма популизъм, а груб реализъм

„В предложенията ни за промени в КСО няма популизъм, а груб реализъм”. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова. По думите й на последното заседание на Комисията по труда по социална политика вицепремиерът е заявил, че до края на март няма никаква готовност да внесе предложения по пенсионната реформа. Тя се позова на статистика на НСИ, според която безработицата в последните месеци расте. „Генералният проблем да има повече работещи, които да внасят повече осигуровки в бюджета на НОИ- също не го решавате като управляващо мнозинство”, каза още народният представител. Тя бе категорична, че управляващите са избрали най-лесния начин – да увеличават стажа и възрастта, за да намаляват броя на пенсионерите. „Това обаче е в щета на българските граждани”, заключи Корнелия Нинова.