Емил Райнов: Общинските болници са трън в очите на управляващите, когато на власт е ГЕРБ

Мар 04, 2015 Новини БСП 0 969

„По информация на Сдружението на общинските болници от преди десетина дни, има 9 общински болници, които са със запорирани сметки

„По информация на Сдружението на общинските болници от преди десетина дни, има 9 общински болници, които са със запорирани сметки. Министър Москов тогава постави въпроса, че 88 общински болници са натрупали 50 млн. задължения и какво правят общините. Не трябва да се забравя, че тези болници, които са трън в очите на управляващите, когато на власт е ГЕРБ, осигуряват здравните услуги на близо 1,5 млн. български граждани“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Емил Райнов в сутрешния блок на бТВ.

Райнов припомни, че и при предишното управление на ГЕРБ е имало закрити общински болници. По неговите думи, след като са налице два факта, от които никой не може да избяга – че спрямо 2009 г. парите за здравеопазване са два пъти повече, а в същото време са се натрупали и 500 млн. лв. задължения – вероятно има някакъв системен дефект, щом лекарите и пациентите са по-недоволни.

„Вие представяте ли си какво се случва в момента? След като пациентът плаща здравноосигурителна вноска, той би трябвало просто да отиде в дадена болница и тя да получи за него средства. 15 години след реформата в здравеопазването отново се върнахме към бюджетното финансиране“, подчерта Райнов. Според него при всичките приказки, че тази година парите за здраве ще бъдат повече от миналогодишните, болниците ще получат твърд бюджет, не по-повече от 95% от това, което са изкарали миналата година.

„Тъй като тези средства са разпределени месечно, болниците ще работят 20-25 дни в месеца, а след това пациентът ще обикаля, за да види коя от тях има средства“, поясни той. Райнов е категоричен, че идеята е, когато има реформи в даден сектор, целта е да се постигне по-добро обслужване.

„Ще има листи с чакащи, които няма да имат достъп, ще ги връщаме 15 години назад, за да плащат здравноосигурителни вноски, ще има закрити болници. Потърпевши през цялото време са пациентите“, заключи Емил Райнов.