Таско Ерменков: Четири града с кметове на ГЕРБ ще вземат 80% от парите за саниране

Фев 28, 2015 Новини БСП 0 1024

„Не съм съгласен, че ще се намали потреблението на електроенергия или на каквато и да е енергия от направените мерки по енергийна ефективност“

„Не съм съгласен, че ще се намали потреблението на електроенергия или на каквато и да е енергия от направените мерки по енергийна ефективност“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков в сутрешния блок на Нова телевизия. „Статистиката, с която разполагам, показва, че макар ние да сме страна с най-ниска енергийна ефективност, от гледна точка на бита,  българското семейство е на последно място по енерговъоръженост, като електроуреди на глава от населението в Европа. Ако ние говорим, че ще постигнем нещо с тези мерки, то ще се нарича увеличаване на енергийния комфорт“, допълни той и обясни със следния пример: „Грубо казано вместо да стоим с палто в хола, защото сме си спрели парното поради липса на пари в други две стаи, ще имаме възможност със същите средства, може би леко увеличени, да си пуснем парното и в другите две стаи“. Народният представител поясни, че думата „саниране“ не е точна, защото е правилно да се каже „обновяване на жилищния фонд с мерки за енергийна ефективност“. „Енергийна ефективност означава ефективно използване на енергията, но за да използваш ефективно нещо, трябва да го имаш“, допълни той.

Според Ерменков тази програма е обърната с главата на долу. „Вместо да се започне систематизирано да се направят обследванията на съответните блокове, да се види какво е състоянието в момента, какво е потреблението, за да се сложи базова линия и да се правят изчисления с колко ще падне потреблението спрямо нея. Тогава може да се говори за програма. Сега говорим за някаква кампанийност“, каза още той.

Друг проблем според депутата от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е т.нар. децентрализация. Той подчерта, че става въпрос за многофамилни сгради с над 36 апартамента. По неговите думи общо многофамилните панелни блокове в България са 18 900, като около 50% от тях са концентрирани в четирите големи града  - София, Пловдив, Бургас и Варна. „Каква е тази децентрализация, когато 800 000 000 лв ще отидат в 4 града, а 200 000 000 – в останалите 24? Четири града с кметове на ГЕРБ ще вземат 80% от парите. Моята идея е да защитим хората и да дадем равнопоставеност на всички“, заяви Таско Ерменков. Той допълни, че не е разбрал дали този 1 млрд, който ще се вземе, е влязъл в онези 16 млрд. дълг, който е гласуван или ще е допълнително към него и ще станат 17 млрд. лв.