Михаил Миков: Условията по дълга от 16 млрд. лв са заробващи за хората

Фев 27, 2015 Новини БСП 0 1953

  „Хората трябва ясно да знаят, че условията по дългът от 16 млрд

 

„Хората трябва ясно да знаят, че условията по дългът от 16 млрд. лв за нас са заробващи, и тепърва българите ще го научават.” Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в предаването „Панорама” по БНТ. По думите му заемът от 16 млрд. лв е най-големия дълг в историята на българска държава, като заедно с лихвите се натрупват около 25 млрд. лв. „Освен, че голяма част от тези пари няма да влязат в България, е много важно да се знае при какви лихви се взима този заем”, каза Михаил Миков. Той бе категоричен, че българските финансови институции имат финансови средства, с които да финансират дълга, вместо чужди банки. „Само че правителството избра да плащаме лихви в чужбина. Да се откажем от суверенитет. Дори цялата подсъдност е в ръцете на чужди съдилища”, заяви председателят на БСП. Той каза още, че не е коректно да не дадеш ясно обяснение колко ще струва този дълг, не на тези, които теглят дълга, а на тези, които плащат главницата и лихвите, на хората. 

Председателят на БСП изрази мнение, че е нужно ясно да се обясни за какво ще се харчи дълга, а не да се обясняват неща, на които хората не вярват. „Даже партньори на управляващите като Първанов не вярват на обещанията на финансовия министър. Как тогава българският гражданин, който трябва да плаща, да повярва?”, попита председателят на БСП и подчерта, че отговорност за случващото ще носи правителството.

Нужно ни е балансирано отношение както с Украйна, така и с Русия

„Трябва да търсим начини за умиротворяване на обстановката в Украйна. Нужно ни е балансирано отношение както с Украйна, така и с Русия”, коментира Михаил Миков в студиото на „Панорама”. Той обаче бе категоричен, че външният ни министър и президентът се изявяват като крайни русофоби. „Излъчват се сигнали за вредна за България политика. „И русофоби и русофили трябва първо да отстояват интересът на страната ни. Този изпит трябва да го издържи всеки, и от начина, по който се е представил хората ще го оценяват. Така както БСП отстоява това, което е в интерес на България – да има добри отношения с Русия. Това искат българските граждани, и те излизат по улиците, защото не го получават”, обясни председателят на БСП. В този дух той подчерта, че БСП ще продължи да защитава интересите на хората и ще бъде последователна в това, което им е обещала.

„Наблюдавам с внимание какво се случва в Гърция. Затова смятам, че големият урок от краха на неолиберлния модел, трябва да го осъзнаят не само гърците, но и цяла Европа трябва да го направи. Защото колкото по-рано се случи това, толкова по-добре ще бъде за всички на Стария континент”, така коментира още темата за проблемите на Гърция Михаил Миков.