Младежи от БСП-София поискаха от президента вето за дълга

Фев 27, 2015 Новини БСП 0 991

Младежката организация на БСП-София поиска официално от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху ратифицирания от депутатите в Народното събрание договор за заем от 16 милиарда лева

Младежката организация на БСП-София поиска официално от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху ратифицирания от депутатите в Народното събрание договор за заем от 16 милиарда лева. Искането беше внесено в президентството от лидера на Младежката организация в БСП - София Ленко Петканин. Той беше подкрепен от над 50 човека, които използваха случая, за да изразят протеста си срещу решението на парламента за заема. Те излязоха пред президентството със знамена и плакати с протестни надписи и скандираха "Вето, вето!".

"Все още никой от управляващата коалиция не дава яснота по какъв начин бяха определени банките, които ще консултират държавата по този дълг и които ще бъдат посредник по тази сделка“, заяви Ленко Петканин, преди да внесе искането в президентството. „Защо лихвата по този дълг е в размер на 10%? Аз мога да изтегля кредит от която и да е банка и лихвата ми ще бъде 8%. А държавата, с всичките си активи и гарант в лицето на целия български народ, ще плаща лихва от 10%. Нима държавата ни е по-рискова от мен като физическо лице?“, попита той и коментира, че в това няма никаква логика.  

Той припомни, че министър Горанов е гарантирал, че 2 милиарда няма да бъдат похарчени. „С какво обаче гарантира? С личните си средства, с тези на децата му? Всичко това е пълно заблуждение и затова настояваме президентът Плевнелиев да наложи вето", категоричен е Петканин.

В писмото до президента Росен Плевнелиев младежите от БСП-София наричат решението на парламента да позволи на управляващата коалиция да вземе заема "манипулация", за която българският народ ще плаща години наред.

"На 26 февруари 2015 година Народното събрание на Република България гласува един престъпен акт, заробващ българската държава и нейните граждани с огромен кредит при нечувана лихва по държавен заем“, пише в писмото на младите социалисти до президента. Те обясняват, че мнозинството на ГЕРБ, АБВ, ДПС и РБ са подкрепили решение за 16 милиарда лева кредит, при лихвен процент, надвишаващ в пъти лихвите по държавните заеми на държави, които са с много по-голям публичен дълг от България и респективно с много по-голям риск да изпаднат в несъстоятелност.

„Очевидно българският народ и Вие, като негов обединител и представител, сме подведени. Тази манипулация, чиято българския народ ще плаща е на стойност 1 милиард и 600 милиона лева годишно, а някой задкулисно ще прибира стотиците милиони разлика между кожодерския десятък и пазарния лихвен процент", подчертаха младите социалисти.