БСП пред учителите в Ловеч: Да не допускаме понижаване на образователното ниво на нацията

Фев 27, 2015 ЛОВЕЧ Новини БСП 0 1282

Народните представители от БСП Лява България – Валери Жаблянов и Димитър Горов проведоха среща – разговор  за проблемите в предучилищното и средното образование в България в залата на Дом „Преслав”  в Ловеч

Народните представители от БСП Лява България – Валери Жаблянов и Димитър Горов проведоха среща – разговор  за проблемите в предучилищното и средното образование в България в залата на Дом „Преслав”  в Ловеч. Пред учители от ловешките училища и детските градини Валери Жаблянов представи предложенията на левицата за запазване на системата на народната просвета, в която са включени ресурсните центрове и образователните центрове за децата- като неизменна част от тази система. „Ние сме за съчетаване на специализираното и общото образование и за задължително средно образование като стандарт за развитие на българската нация, а не за понижаване на образователното ниво на нацията”, каза още Жаблянов. Той допълни, че от БСП искат да има един учебник за всеки учебен предмет по една проста причина- че когато българските деца са учили по един учебник по един учебен предмет, са знаели повече, отколкото знаят днес- с безброй учебници. Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ от региона Димитър Горов се обяви за увличаване на ролята на общините в образованието и в сферата на здравеопазването и охранителната полиция.

Кметът на Община Ловеч, Минчо Казанджиев подчерта, че сдружението на общините излиза с някои конкретни предложения, свързани с проектозакона на образованието, а именно- осигуряване на държавна подкрепа за малките училища в селските и планински райони. Въвеждането на защитените училища е стъпка в посока гарантиране достъпа на всяко дете до качествено образование. Все още обаче има какво да се усъвършенства по отношение избора на критерии за тяхното определяне, които в момента не са обвързани с възрастовите характеристики на децата и отчитат единствено количествени показатели.

Присъстващите на срещата коментираха, че управляващите не дават на общините реални права върху управлението и контрола на образователните институции - т. напр. представители на местните власти участват в Обществените съвети, но решенията на този орган не водят до ангажимент на директора за тяхното изпълнение. Със запазването на съществуващата система ще продължи демотивацията на местните власти, а оттам и намаляване ефективността на тяхната работа, заключиха участващите в срещата.