Жельо Бойчев: Всякакъв морал и принципи в политиката бяха потъпкани заради новия дълг

Фев 26, 2015 Новини БСП 0 981

„Учудвам се от поведението на АБВ, тъй като президентът Първанов е достатъчно опитен политик и е наясно с политическите измерения“

„Учудвам се от поведението на АБВ, тъй като президентът Първанов е достатъчно опитен политик и е наясно с политическите измерения“. Това заяви народният представител от Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев в сутрешния блок на бТВ. Той обясни, че е бил изумен от вчерашната метаморфоза в пленарна зала в отношението на АБВ към искания от ГЕРБ нов дълг за 16 млрд. лв.

„От аргументираните предната вечер и рано сутринта позиции, че няма да подкрепят решението, което се предлага, след това гледахме тази жалка картинка, в която се надпреварваха един през друг да декларират своята подкрепа“, обясни Бойчев. По неговите думи всякакъв морал и принципи в политиката са били потъпкани. „Ако искаме да възстановим доверието, трябва да се върнем в една нормална среда, в която правиш това, което обещаваш“, категоричен е депутатът. „Радвам се, че от първия ден на това Народно събрание, сме заявили позицията си и принципно и последователно я следваме“, допълни той.  

Според Бойчев по време на обсъждането на дълга в пленарна зала по същество не се е провел дебат, тъй като много въпроси са останали без отговор. Като пример посочи, че не е ясно какъв е размерът на дълга, който ще плащаме. 

Социалистът коментира и гласуването на лидера на ДСБ Радан Кънев, който на първо четене отхвърли предложението за дълга, а на второ го подкрепи. Как да се счита кое е това реформаторско мнозинство – това, което подкрепи кабинета на Борисов или това, което се е случило вчера, попита депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

„Попитах г-н Кънев кога е искрен – когато декларира при създаването на правителството, че неговата основна цел е изваждането на БСП и ДПС от властта или вчера, когато гласува с ДПС. Кога е искрен – когато цялата предизборна кампания беше построена на това, че трябва да не допусне Борисов отново на власт или сега, когато го подкрепя“, коментира Жельо Бойчев.