Янаки Стоилов: От 8 млрд. лв., предвидени в Бюджет 2015, дългът неусетно нарасна на 8 млрд., но в евро

Фев 26, 2015 Новини БСП 0 1003

„Гласуването по новия дълг показа разпределението между управляващи и опозиция в Народното събрание

„Гласуването по новия дълг показа разпределението между управляващи и опозиция в Народното събрание. Формираната в началото четворна коалиция сега стана петорна“. Това заяви народният представител от Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и зам.-председател на парламента Янаки Стоилов в сутрешния блок на БНТ. Той допълни, че освен политически, тази коалиция има и финансово-икономически формат. Според него важните решения се подкрепят от ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС, а при други се ползва официалният формат на коалицията.

„Ако за предишното правителство с основание може да се казва, че е имало много недостатъци, аз се питам, дали сегашното въобще има някакви качества“, коментира Стоилов. Той подчерта, че гръмко заявените идеи за реформи остават, поне засега, само обещания. „От 8 млрд. лв. дълг, предвиден в бюджета за 2015 г., някак неусетно те нараснаха на 8 млрд., но в евро“, допълни той. По неговите думи точно тук са скритите въпроси, защото почти всички признават, извън вносителите на предложението, че няколко милиарда остават скрити и не се знае предназначението им. „Ако се погледнат погасявания, които България има по дългове, те са в много по-нисък размер и на всичкото отгоре са част от погасяване на задължения, взети при предишното правителство на ГЕРБ“, уточни зам.-председателят на Народното събрание.

Стоилов заяви, че при „претупаното“ второ четене на законопроекта за ратификация, БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е имала предложение реално да се намалят средствата, но те дори не са били подложени на гласуване. Според него  обявеното намаляване на разходите с 2 млрд. лева е "само алиби", за да се оправдае подкрепата в последния момент. Народният представител коментира, че скритите средства са най-вероятно за програмата за саниране, за нови самолети, за военен бюджет, в момент в който трябва да се дават пари за социално развитие.

Единственият отсъстващ беше Борисов, а този дълг е негов

Социалистът обърна внимание, че в пленарна зала единственият отсъстващ е бил премиерът Бойко Борисов. „Но този дълг е негов. Не е само на неговия кабинет“, допълни Янаки Стоилов. По думите му БСП не се притеснява, че е на едно мнение с "Атака". „Няма сливане на двете позиции, а поставяне на общи въпроси“, каза той. Стоилов е категоричен, че за БСП най-важният въпрос е не с кой ще се коалира и взаимодейства, а как да възстанови доверието на тези хора, които искат България да бъде различна и да се управлява по друг начин.

Стоилов е на мнение, че може да има друг тип аргументи, извън политическите, че ако се разклати този парламент, някои от партиите въобще ще изчезнат. „Една от тях вече има няколко ТЕЦ-а. Тя вече няма избиратели. Друга, която се правеше на лява, сега как ще обясни, че в тези 16 млрд. няма пари за „Белене“, „Южен поток“ и енергийни шлемове“, поясни той.

Народният представител обърна внимание, че тези 16 млрд. лв. са само средствата без лихвите, които ще се плащат. „И ако на границата на 90-та година се каза, че България е почти във фалит, защото има около 10 млрд. долара дълг, сега само държавният дълг е двойно по-голям. Вече с това ново задължение, ако България трябва да го изплати, за една година, е равен на нейния годишен бюджет“, отбеляза Стоилов.