Румен Гечев по повод дълга: Черен ден за България!

Фев 26, 2015 Новини БСП 0 1059

  „Черен ден за България, зелена писта за огромен заем от 16 млрд

 

„Черен ден за България, зелена писта за огромен заем от 16 млрд. лв. и никакви реформи.” Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев по повод ратификацията на огромния дълг в предаването „Лице в лице” по БТВ. Той подчерта, че ГЕРБ не са казали нито дума за реформа, нито говорят за инвестиции, които да съживят икономиката, нито казват за какво конкретно ще  харчат, а теглят този огромен заем.

Управляващите ни правят политически и финансово зависими от чужди банки

Румен Гечев бе категоричен, че базирайки се на информацията, оповестена на сайта на Министерство на финансите, изчисленията сочат, че дългът ни е 8,4 млрд. лв, а не 16. „Ето къде лъжат управляващите. Но не е само тази лъжа. Всяко правителство финансира вътрешен и външен дълг, които формират общия . За да финансират общия държавен дълг, управляващите само на външен заем ли ще разчитат, на външнополитическа зависимост от няколко банки?”, попита проф. Гечев. По думите му абсолютна лъжа е, че можем да купим евтино дълга от 16 млрд. лв. сега, защото го забранява законът.

Той попита още къде е сравнителният анализ на правителството за лихвите, които българските банки биха ни предложили. „Ако те са добри, защо не помогнем на тях да реалзират парите си, а го правим за чужди?”, каза проф. Гечев. По думите му за лихвата се казва, че сега е рекордно ниска, но няма световна институция, която да каже какви ще са лихвите през следващите години и тогава колко ще трябва да плащат българите.

Чавдар Георгиев: Договорът за дълга е сключен абсолютно задкулисно, което поражда съмнения за корупция

„Договорът за дълга е сключен абсолютно задкулисно, което поражда съмнения за корупция.” Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев в предаването „Още от деня” по БНТ. По думите му никой не е успял да разбере  как бяха избрани банките, а ГЕРБ са пояснили само, че тези банки били избрани от благодарност. „Изборът на тези банки е против регламента и против законите”, подчерта народният представител от БСП.

Кредиторите могат да ни вземат и земята, ако решат

Георгиев бе категоричен, че подписаните договори за дълга са фрапиращи, от гледна точка на задълженията ни. „Най-страшното е, че се подписа празен чек. Защото според подписаните договори- ние сме се съгласили с нещо, което другите ще ни определят, без дори да е определена точна лихва по дълга, като нямаме никакви основания за защита и единственият начин да оспорваме нещо по договорите е, ако има техническа грешка, при това пред английски съд”, недоумява Чавдар Георгиев. Той изрази мнение, че при това положение кредиторите могат да ни вземат всичко, дори и земята. 

„Следващата стъпка е повдигане на въпроса пред президента и искане за налагане на вето от него за дълга. Ако той не го направи, въпросът стига до Конституционния съд”, отсече народният представител от БСП.