Румен Гечев за дълга: Управляващите искат 16 млрд. лева, за да могат да спечелят местните и президентските избори

Фев 20, 2015 Новини БСП 0 1435

„Управляващите искат 16 млрд

„Управляващите искат 16 млрд. лева, за да могат да спечелят местните и президентските избори”. Това заяви пред БНТ народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев. Той разкри, че се прави грандиозна манипулация с твърдението за плащане на дълга. „Управляващите нарушават правилата, подиграват се с парламента, а членове на кабинета научават от чужбина за българския дълг”- възмути се Гечев. „Не са правени никакви разчети, вижте какво е внесено в парламента, само две странички. Това е обидно, изумително. Осем милиарда лева са внесени от управляващите със знанието само на двама, трима души. Управляващите твърдят, че ги чакат страшни години да плащат. Информацията, която сме взели, това са разчети на много сериозни анализатори. Заблуждавате българската общественост, че това е някакъв страхотен дълг”, заяви Румен Гечев.


Зам.-председателят на бюджетната комисия подчерта, че има много неща, които МФ иска да скрие: към 31.12.2014г.  има 9 млрд. лв. фискален резерв, който намаля с плащането на 3 млрд. лв. по дълг на 15.01.2015г. и остават 6 млрд. лв.; 1,7 млрд. лв. заети на гаранционния фонд; 1 млрд. лв. са дадени на една банка  и те ще се върнат.  „5 млрд. лв. ще влязат в касата и това никъде не се отчита”, поясни депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Не трябва да се заблуждават българските граждани

„Не трябва да се заблуждават българските граждани че става дума за прогноза, в НС е внесена ратификация на договор”, категоричен бе Гечев. Той обясни, че министърът на финансите се е подписал под Закона за бюджета за 2015 г., чл. 69, където пише, че се разрешава на правителството и да сключва споразумения, но никъде не пише за договори.

Гечев подчерта, че е нарушена Конституцията и закона – един финансов министър може да преговаря конкретни числа по бюджета, само когато е оторизиран от парламента. Гечев коментира, че бюджетът се прави година по година. „В договора пише, че се основава на глобална средносрочна програма на правителството. Такава програма няма и никога не е внасяна в НС. Как тогава се сключва такъв договор и къде са разчетите?”, попита социалистът.

БСП е против този заем и защото са се водили тайни преговори с четирите банки от ноември, което излиза наяве през февруари и за 2 дни бюджетната комисия е трябвало да вземе решение.

Румен Гечев обясни, че твърдението, че дефицитите са нещо страшно е смешно на фона на световната статистика. Той изтъкна, че важното е каква е причината за дефицитите и за какво се харчат парите.