Представители на БСП, социални партньори и експерти обсъдиха идеи за пенсионната реформа

Фев 20, 2015 Новини БСП 0 1021

На дискусия, организирана от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, представители на БСП, социални партньори и експерти обсъдиха реформата на пенсионно-осигурителната система в България в контекста на Европейската Бяла книга за адекватни, сигурни и устойчиви пенсии

На дискусия, организирана от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, представители на БСП, социални партньори и експерти обсъдиха реформата на пенсионно-осигурителната система в България в контекста на Европейската Бяла книга за адекватни, сигурни и устойчиви пенсии. В дебата участие взеха евродепутатите от левицата Георги Пирински и Илияна Йотова, народните представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Драгомир Стойнев, Корнелия Нинова, Георги Гьоков, представители на синдикатите, работодателски организации и експерти. Модератор на събитието бе доц. д-р Емилия Масларова.

Основната част от дискусията бяха представените от народния представител от левицата Драгомир Стойнев идеи на БСП за промени в пенсионната система. Според него най-важните цели на реформата от 2000г. не са постигнати и пенсионната система е в тежка социална и финансова криза, с продължителна загуба на доверието. Стойнев продължи, че основната цел е брутният коефициент на заместване за новоотпуснатите пенсии за осигурителен стаж и възраст да достигне не по-малко от 60%, а нетният[1] – 75% от дохода при пенсиониране. Той представи и конкретни мерки за промени. Една от тях е минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да бъде изчислен на база обективен измерител на жизненото равнище (линия на бедност или „референтен” бюджет – кощница от стоки и услуги). Според Стойнев е нужно преустановяване, в средносрочен план, увеличаването на пенсионната възраст за жените и мъжете. За хората, влезли на пазара на труда след 2000 г., пенсионната възраст може плавно да нараства, но до не повече от 65 години за жените и мъжете.

Депутатът от левицата Георги Гьоков акцентира върху предложенията на БСП за т.нар. гъвкаво пенсиониране, което е насочено към хората в предпенсионна възраст и им дава право при недостигащи възраст и/или стаж да се пенсионират.  В обобщението на дискусията ервродепутатът от левицата Георги Пирински благодари за ползотворния дебат и акцентира върху актуалността на темата за пенсионната система и в контекста на ЕС, където предстои средносрочен преглед на стратегията за развитие Европа – 2020. Той изказа недоволство от факта, че ЕК целенасочено бави този преглед.