Жельо Бойчев: В Украйна българи воюват срещу българи

Фев 13, 2015 Новини БСП 0 880

„ В Украйна българи воюват срещу българи”- тази констатация направи депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев, който заедно с Кристиан Вигенин, попита каква е позиция на българското правителство за провежданата в Украйна мобилизация на малцинствени групи

 В Украйна българи воюват срещу българи”- тази констатация направи депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев, който заедно с Кристиан Вигенин, попита каква е позиция на българското правителство за провежданата в Украйна мобилизация на малцинствени групи.  „За съжаление сме свидетели на по-голям процент мобилизация сред малцинствените групи в Украйна, в това число и на българското малцинство”, посочи Жельо Бойчев. По думите му това е довело до създаване на напрежение, а на места е имало и граждански бунтове. „Сред българското малцинство в Украйна има недоволство относно желанието на украинските власти да го мобилизират и съгражданите ни да бъдат изпратени в зоната на бойните действия. Най-неприятното е, че сме изправени пред ситуация, в която българи воюват срещу българи. Всичко това не може да ни остави безучастни като страна, която трябва да защити своите сънародници”, коментира той.

 

Кристиан Вигенин: Реакциите на външния министър са закъснели

            „Според нас реакцията на външния министър беше закъсняла и вяла. Той трябва да е остър не към опозицията, а към тези, които създават проблема, който вълнува цялото българско общество. Тезата за облекченото издаване на визи, хуманитарната помощ е добра, хубаво е да се помисли за облекчаване на бюрократичните процедури и да се засили капацитетът на генералното консулство в Одеса.” Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин от парламентарната трибуна. Той подчерта, че вчера бе прието предложението на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за създаване на парламентарна комисия по въпросите на политиката за българите в чужбина.  „Това е много важен институционален инструмент, с който нито едно правителство досега не е разполагало и ви призовавам да го използвате максимално”, каза той. Според него важен е и въпросът за двойното гражданство на сънародниците ни в Украйна, тъй като неразрешаването му принуждава етническите българи- ако искат българско, да се откажат от украинското си гражданство.