Станишев: Крайно време е България да премине от обещания към действия в енергийните проекти

Фев 11, 2015 Новини БСП 0 688

Лидерът на ПЕС поиска подкрепата на Шефчович за енергийна сигурност в България   По време на пленарната сесия в Страсбург заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович представи вижданията си за Енергийния съюз пред Групата на социалистите и демократите в ЕП

Лидерът на ПЕС поиска подкрепата на Шефчович за енергийна сигурност в България

 

По време на пленарната сесия в Страсбург заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович представи вижданията си за Енергийния съюз пред Групата на социалистите и демократите в ЕП.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев поздрави комисаря, че социалните измерения на проекта са изведени на преден план. По думите му този амбициозен проект е нова политика за ЕС и фактът, че отговорен за провеждането му е комисар от лявото семейство, ще постави силен социален отпечатък върху енергийната политика на Съюза.

"Енергийната бедност е проблем в цяла Европа, но по-специално в държавите от Централна и Източна Европа. Все повече хора не могат да си позволят отопление през зимата. След като говорим за "съюз", то той не може да е ориентиран само към пазара. В много страни практиката показа, че държавните монополи бяха заменени с частни, които се водят само от принципа за максимална печалба. Вярвам, че Енергийният съюз трябва да защитава предимно потребителите", подчерта Станишев.

Във връзка със срещата на енергийните министри в София миналия понеделник Станишев коментира, че представеният проект за газов хъб изглежда амбициозен, но не става ясно откъде ще се доставя газът. В отговор Шефчович заяви, че поема ангажимента до юли да представи план за действие за подобряване сигурността на доставките на газ за страните от Югоизточна и Централна Европа. Комисарят поясни, че развитието на системните връзки ще бъде ключов приоритет, като целта е всяка държава да получава газ от три източника. Шефчович обяви, че в момента Комисията работи по 14 проекта за междусистемни връзки в Европа.

На двустранна среща след заседанието Станишев обсъди с Шефчович ситуацията в страната ни като изтъкна: "За България е важно да премине от обещания към действия. След газовата криза през зимата на 2009 г. бяха направени много обещания за изграждане на междусистемни газови връзки. За съжаление 5 години по-късно нищо не се е променило. Проекти като "Набуко" бяха забравени и не се осъществиха. Разчитам на личния Ви ангажимент, че това ще се промени".

Шефчович не се ангажира с конкретни източници за газовия хъб

"Големи надежди са били залагани върху големи проекти в България - трябва да спрем с подобни проекти, които осигуряват огромно количество само от един доставчик. Трябва да се промени начина на работа и да се работи върху малките проекти, интерконекторите." отговори Марос Шефчович, заместник-председателя на Европейската комисия, отговорен за енергийния съюз, на въпроси, зададени от Илияна Йотова и Сергей Станишев за възможността от газов хъб в България. Българските евродепутати социалисти питаха Шефчович за резултатите от срещата в София и бъдещето на енергийната сигурност на България. Комисарят изрази загриженост за ситуацията в България и заяви, че не бива да се допуска България да плаща близо 400 долара за 1000 куб. м. газ, докато Словения плаща около 300 долара. "Не бива да правим отстъпки само за един доставчик. Трябва да говорим в един глас."

Българските евродепутати социалисти питаха Шефчович от къде точно ще идва газта за възможния газов хъб в България. "Държавите-членки трябва да купуват газ от 3 различни източника - Русия, Беларус и севера. Газ за Европа също така може да идва от средиземноморието, Северна Африка и южния коридор." отговори комисаря, без да се ангажира с конкретен отговор за газовия хъб. Той изрази надежда, че азерски газ може да потече по южния коридор около 2019-2020 година.

Шефчович ще участва в първата среща на консултативния съвет на южния газов коридор на 12 Февруари т.г., където се очаква да има присъствие и на енергийните министри на България, Гърция, Грузия и държавния секретар на Италия, отговорен за икономическо развитие.