Румен Гечев: Управляващите готвят 16 млрд. лв. нов дълг зад гърба на парламента

„Управляващите предлагат тегленето на още 16 млрд

„Управляващите предлагат тегленето на още 16 млрд. лв. външен дълг зад гърба на парламента”. Това обяви пред журналисти в парламента депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев”. Той определи скандала като многопосочен заради начина, по който се прави, заради размера на новия дълг, липсващи мотиви за това, както и липса на обяснение за какво ще се харчат тези пари. Той каза още, че вчера късно вечерта е получен дневният ред на извънредно заседание на бюджетната комисия , от който се разбира намерението за 16 млрд. лв. нов дълг. „Договорът, който са сключили на 6 февруари с посредници по реализацията на този дълг, е към 170 страници. Сериозно ли е в който и да е парламент за няколко часа да се вземе  отношение по силно специализирани юридически текстове от международно финансово право. В коя цивилизована държава се подхвърлят заеми за 8 млрд. евро в последния момент? ”, попита Гечев. Той определи това като неуважение към комисията, както и като рекорд в историята на България - за една година управляващите да предлагат до 2016-2017г. дълг от още 16 млрд. лева. „Направихме сметка, че става дума за около 10 000 лв. на всяко живородено дете в България, които ще трябва да плаща през следващите десетилетия”, добави депутатът.

Румен Гечев обяви и друг скандален момент от действията на управляващите - в проектодоговора, който се предлага за ратификация в парламента, един от агентите е банка HSBC. „Всички сме свидетели на излезлите наяве скандални факти около тази банка. Нашият въпрос е- как е възможно в момент, в който се инициират изслушвания в САЩ, във Великобритания, в Швейцария, в Аржентина и Мексико- българската държава да преговаря и сключва договори с една банка, която е компрометирана”, каза още Гечев. По думите му това е същата банка, която е била глобена в САЩ през 2012 с близо 2 млрд. долара заради това, че е укрила трансфери на наркотърговци и такива, занимаващи се с незаконна търговия на оръжие. „Много странно в това споразумение между България и HSBC, и другите посредници е , че то ще действа по английското законодателство – английският език е определящ в договора и ако има несъответствие в позицията на страните,  ще действа английското законодателство”, обяви депутатът.

Управляващите целят да си осигурят политически и финансов лукс

Румен Гечев заяви, че от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ са категорично против това решение, „защото натоварването на българската икономика с такъв дълг показва, че ние влизаме в опасната зона директно на 60% от БВП – нещо, което противоречи на приетия закон за бюджета за 2015г., на собствените прогнози на Министерство на финансите, че в най-лоши условия те ще държат дела на държавния дълг в рамките на 30% от БВП”. Той бе категоричен, че от ляво ще направят всичко възможно, с всички парламентарни средства да блокират този опит за тегленето на огромни допълнителни заеми, с което се поставя под риск съществуването на финансовата система в България през следващите години. Според Гечев управляващите целят да си осигурят политически и финансов лукс. „Юридически, ако се приеме този документ, означава, че ние предварително разписваме празен чек на правителството за 2016 – 2017г”, обобщи депутатът.

На въпрос дали исканият заем има отношение към разходите на Министерство на отбрана, Румен Гечев не скри такива съмнения. „Ние считаме, че има някакво странно съвпадение, че искането за този дълг изведнъж идва в период, в който към нашата страна се оказва натиск, пряко или косвено, да увеличаваме военните разходи и да увеличаваме участието на страната ни в евентуално развитие на военни действия в Украйна и Близкия Изток”, каза още депутатът от левицата.