Драгомир Стойнев: Газ за рекламирания от правителството газов хъб няма

„Политически сценарии, медийно представление с участието на министри от Европейския съюз” – така определи Драгомир Стойнев, заместник председател на НС на БСП, срещата на енергийните министри в София с основна тема изграждане на енергиен хъб на българска територия в студиото на предаването на Би Ти Ви „Лице в лице”

„Политически сценарии, медийно представление с участието на министри от Европейския съюз” – така определи Драгомир Стойнев, заместник председател на НС на БСП, срещата на енергийните министри в София с основна тема изграждане на енергиен хъб на българска територия в студиото на предаването на Би Ти Ви „Лице в лице”. „Никой не дава отговор на ключовия въпрос от къде ще се напълни този газов хъб. Истината е, че газ за него няма”, категоричен бе бившият министър на икономиката и енергетиката.

Той обясни, че от Азербейджан по договор, осигурен от правителството на Пламен Орешарски, се очакват не повече от 1 млрд. кубически метра, които не са достатъчни. Няма възможност за изграждане на терминал за втечнен газ на българска територия, тъй като Турция отказва да пусне кораби с такъв газ през Босфора. Той припомни и високата цена на втечнения газ. „Русия пък е категорична, че няма желание да изгражда нов газопровод през България, т.е. руският газ също е под въпрос. Изпуснахме питомното и сега гоним дивото”, заяви Стойнев.

„Получихме благословия”, тези думи на репортера на Би Ти Ви за евпорейската подкрепа за газовия хъб,  впечатлиха Стойнев, който репликира „Мен не ме прегръщаха и целуваха в ЕС, защото защитавах националния интерес”.

Гърция не е България, но неолибералният модел, причинил сътресения в цяла Европа, си отива

„Не може да има автоматизъм между това, което се случва в Гърция и в това – в България. Въпросът е – защо се появяват тези антисистемни партии. Те са отрицание на този неолиберален модел, който властваше много години”, заяви още Драгомир Стойнев. Според него случващото се в Гърция и Испания е резултата на водената от Европейската комисия политика чрез Пакта за стабилност, която вместо към растеж вече четири години води Европа към рецесия.

„Не можеш да излезеш от кризата, ако единствено замразяваш и режеш разходи, ако смяташ, че държавата не може да има активна роля в икономиката”, заяви Стойнев.

„Икономическият модел се променя, колкото по-бързо го осъзнаем, толкова по-подготвени ще бъдем”, каза Стойнев.

Драгомир Стойнев заяви, че БСП  подготвя цялостна визия в икономическата и социалната сфера, в която да бъде показан новият път, в която държавата да има една много по-отговорна роля.

Държавата може да бъде инвеститор, заяви той и припомни стратегическото предприятие ВМЗ Сопот, което по негово време като министър бе подпомогнато от държавата и в момента работи на печалба и запази външните си пазари и работните места.

Според него държавата трябва да бъде и много по-ефективен регулатор, за да се „отреже доминиращата роля на монополите ”.

„Аз съм от поколението в БСП, което отказва да ползва историята за политически цели. За мен е важно БСП да се разтвори. Сега ние привличаме експерти и анализатори, работим с неправителствените организации, като Института за нов икономически напредък”, заяви Стойнев и се съгласи с предложението на гостуващия в студиото Председател на Института за дясна политика Нено Димов да бъде организиран дебат ляво-дясно за ролята на държавата.

ГЕРБ санира електорат срещу 1 млрд. лв. заем , който ще плащаме всички

„На пръв поглед добра идея, но това е идея за саниране на електорат, за саниране на наши фирми. Българският народ тегли заем от 1 млрд. лв. и този заем се връща 10 години от всички нас при определена лихва”, така Стойнев коментира широко рекламираната програма на ГЕРБ за саниране. „Вместо това можеше да бъде създаден Национален инвестиционен фонд, който да инвестира в икономически растеж, в научна и развойна дейност, в образование”, контрира Стойнев.

Той определи санирането като краткосрочно действие, защото идват избори, но попита защо човекът, който живее на село в къща и едвам свързва двата края, да плаща на този, който живее в панелка? Стойнев разкри, че през Българска банка за развитие, която ще вземе заема, на практика ще се стимулира чуждите икономики, защото основните материали за санирането ще бъдат внесени от чужбина.

Според него е нереалистично да се постигнат 40%-50% енергийна ефективност и няма нито един анализ, който да сочи това.