Валери Жаблянов: Как да вярваме в мира, когато в България се отваря щаб за военни операции

Фев 08, 2015 Новини БСП 0 876

  Не може правителство, което вкарва България във война, да остане на власт   „Не може едно правителство да вкара България във война и да остане на власт

 
Не може правителство, което вкарва България във война, да остане на власт
 
„Не може едно правителство да вкара България във война и да остане на власт. Как да вярваме в мира, когато в София се отваря военен център. Този център да не би да се отваря за хуманитарни доставки?“ – попита народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов в предаването „Неделя 150“ по БНР. Той бе категоричен, че позицията на БСП за събитията в Украйна не се е променила. „Ние предупредихме, че развитието на събитията там, ще доведат до конфронтация в цяла Европа“, припомни той.
 
България да не е фронтова линия
 
„Сега трябва управляващите да излязат пред хората и да ги попитат: „НАТО иска у нас военен център за координация на военни операции - съгласни ли сте?“. Жаблянов е на мнение, че парламентът трябва да излезе с позиция, че България не желае да е фронтова линия. 
 
Валери Жаблянов препоръча да се четат изявленията на европейските политици, преди да се защитават позициите на тези, които са извън Европа. „Според него е очевидно, че целите на НАТО и Европа вече са различни. „Мисля, че е нужна дискусия в Алианса по тези въпроси, но равноправна, не с юмрук по масата“, подчерта Валери Жаблянов.
 
Служебното и сегашното правителство нарушават Конституцията
 
По отношение на ангажиментите на България към НАТО, Валери Жаблянов попита защо стратегия "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", е приета от служебния кабинет, при положение, че стратегия може да бъде приемана само от редовно правителство. „Дори и президентът няма право да приема такава стратегия“, каза Жаблянов. По думите му е нужно да се разбере- какви са ангажиментите ни по договор с НАТО за въпросната стратегия, част от което е и изграждане на центъра на Алианса у нас. Според него с приемане на подобна стратегия от служебно правителство се нарушава Конституцията ни. 
 
Валери Жаблянов даде и друг пример за нарушаване на Конституцията- с приетото от ГЕРБ разпореждане в закона средното  образование да бъде платено, а в Конституцията пише, че то е безплатно. „БСП е политическата сила, която внесе законопроект, с който се настоява то да бъде държавно и частното да не се финансира от държавата. Това обаче, което се случва в държавата, за което БСП алармира, показва, че ние се движим към едно антиконституционно управление“, каза той.
 
За България от Изток винаги е идвала свободата
 
Валери Жаблянов бе категоричен, че за българската държава заплаха никога не е идвала от Изток, а оттам винаги е идвала свободата. „Два пъти сме били освобождавани от Изток. Явно с НАТО имаме разминаване по този въпрос. И това трябва да се каже на тяхното ръководство, ако разбира се в България има държавници. Ако ще се изпълняват предварително подготвени решения, пратени по факса, то тогава България изобщо не е държава. Визирам министъра на отбраната г-н Ненчев, който е готов да подпише всичко, което НАТО му изпрати. Аз съм възмутен, и ако се продължава по този начин, мисля, че правителството ще си отиде по-рано отколкото е мандатът му“, категоричен бе той.
 
По повод събитията в Украйна и решенията, които ще бъдат взети от правителството ни, Валери Жаблянов призова медиите да поискат всяко заседание на НС, в близките дни, да се предава пряко по националната телевизия и радио.