БСП е за запазване на традициите в системата на народната просвета

Държавата да не финансира частни училища и средствата да се насочат за качествено българско образование

Държавата да не финансира частни училища и средствата да се насочат за качествено българско образование. За това настояаха учители и родители по време на дискусия с народните представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Марияна Бояджиева и Георги Гьоков в Казанлък. Двамата представиха десетките различия между двата законопроекта за образованието, които са на вниманието на 43 НС. 
 
„БСП е за запазване на традициите в системата на народната просвета, както и за спазване на Конституцията, законопроектът на ГЕРБ показва, че който си е беден днес - ще става все по-беден утре”, подчерта Бояджиева. „ Ние, социалистите, сме за образованието да бъде приоритет на държавата и настоявахме промените да бъдат резултат от широка обществена дискусия, а десницата си внесе проект на закон, който слага край на българското просветното дело в полза на частни интереси”, каза Георги Гьоков.
 
Огромно е недоволството от обединението на ресурсните центрове, обединените детски комплекси и помощните училища в центрове за личностно развитие- обясниха учители от начална, основна и средна степен, които недоумяват защо се стига до това. „Нашата парламентарна група е за социализиращо образование, а не за надомно обучение, което ще ни върне в 19 век, няма да се изненадаме, ако ни предложат държавата да финансира и самостоятелното образование”, сподели тревогата си Бояджиева, една от вносителките на законопроекта за народната просвета на левицата и член на ПГ по образование и наука. Текстовете на левия проект сочат за един клас да има един и същи учебник по един предмет за цялата страна, което и родители и учители одобряват, обясниха депутатите, които не спират да се срещат с участници в образователния процес. По думите им предложенията за отсъствие на количествена оценка до 4-ти клас и липсата на повторяемост при слаби ученици, будят сериозно безпокойство, тъй като са убедени, че това води към неграмотност. Дуалното образование, преструктурирането, квалификацията на учителите и нейното финансиране, професията „учител” сред младите хора- бяха сред въпросите, обсъждани от учители и родители. За техните писмени становища призоваха двамата народни представители, които подчертаха на финала, че БСП е и за съчетаване на специализираното и общото образование и за задължително средно- като стандарт за развитие на българската нация. Те  се надяват десницата да чуе, че с гласуваните текстове на първо четене се залага на неравенството в обществото, което неминуемо ще се пренесе между децата