БСП – Ловеч: Нека подкрепим майките, бащите и децата на бесарабските българи

Фев 07, 2015 Новини БСП 0 1137

         Да се даде възможност за незабавно предоставяне на българско гражданство на всички желаещи бесарабски, таврически и други българи в Украйна

         Да се даде възможност за незабавно предоставяне на българско гражданство на всички желаещи бесарабски, таврически и други българи в Украйна. Това искат в декларация социалистите от Ловеч. „Нека подкрепим майките, бащите и децата на бесарабските българи в искането им към българското правителство да предприеме мерки в тяхна защита”, е призивът на ловешките социалисти. В декларацията членовете на Общинския съвет на БСП  пишат още, че руснаци, бесарабски българи и украинци от Одеска област искат управляващите, под натиска на бандеровци, да спрат геноцида над народа си, който провеждат в продължение на 25 години. „На 28.01.2015г. те пращат повиквателни за мобилизацията на бесарабските българи срещу жителите на Донбас, а предстоят още две кампании за мобилизация за военни действия – през април и юни. Това означава, че преговорите за мирно уреждане на украинския въпрос е прах в очите на мирните граждани”, се казва още в документа.

          Социалистите от Ловеч настояват президентът на Република България да започне процедура за одобрение на вече подадените молби за българско гражданство от етническите българи в Украйна, а за останалите, които не са имали възможност да го направят - да използва механизмите и правомощията, които Конституцията му вменява, с които президентската администрация разполага.

           „Да подкрепим нашите братя, сестри и децата им в мирния поход, в желанието им да продължават да живеят в мир и езикът на разбрателството да бъде руски, украински, български!”, завършват декларацията си от ОбС на БСП – Ловеч.

 

Позиция на ОбС на БСП Ловеч

/пълен текстІ

            Защо липсва позиция на правителството и Министерството на външните работи по исканията на бесарабските българи от Одеска област? Защо стоим и чакаме нашите братя и сестри по вяра, кръв и история да бъдът въвлечени в братоубийствена война? Може би, защото на нас, българите, ни е чужда такава сила и единение за спасение на страната ни. Трябва да се поучим от тяхното поведение, тяхната любов и уважение към своята държава, към своята история. Руснаци, бесарабски българи и украинци от Одеска област искат управляващите, под натиска на бандеровци, да спрат геноцида над народа си, който провеждат в продължение на 25 години. На 28.01.2015г. те пращат повиквателни за мобилизацията на бесарабските българи срещу жителите на Донбас.

          Нека подкрепим майките, бащите и децата на бесарабските българи в искането им към българското правителство да предприеме мерки в тяхна защита. Да се даде възможност за незабавно предоставяне на българско гражданство на всички желаещи бесарабски, таврически и други българи в Украйна. Българската общност в Одеска област наброява около 250 хиляди души. А предстоят още две кампании за мобилизация за военни действия – през април и юни. Това означава, че преговорите за мирно уреждане на украинския въпрос е прах в очите на мирните граждани.

          Президентът на Република България да започне процедура за одобрение на вече подадените молби за българско гражданство от етническите българи в Украйна, а за останалите, които не са имали възможност да го направят да използва механизмите и правомощията, които Конституцията му вменява, с които президентската администрация разполага.

           Да подкрепим нашите братя, сестри и децата им в мирния поход, в желанието им да продължават да живеят в мир и езикът на разбрателството да бъде руски, украински, български!