Депутати от БСП: Държавата да отделя средства за образованието на децата, а не за печалбата на частника

Фев 07, 2015 Новини БСП 0 805

          Учители, директори, представители на синдикатите и бизнеса в Монтана и депутати от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ дискутираха по законопроекта на левицата  за народната просвета

          Учители, директори, представители на синдикатите и бизнеса в Монтана и депутати от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ дискутираха по законопроекта на левицата  за народната просвета. В дискусията, организирана от общинския съвет на БСП-Монтана, участваха народните представители Валери Жабянов, Стоян Мирчев и д-р Емил Райнов, членове на Съвета по образование и наука към НС на БСП, както и представители на Федерация „Образование”. Присъстващите се обединиха около тезата, че държавата трябва да отделя средства за образованието на децата, а не за печалбата на частника. „БСП е вярна на традициите от Възраждането, когато по-богатите са давали средства за образование на децата, без да чакат те да им се върнат”, заяви депутатът от левицата Валери Жаблянов. Той коментира, че законът трябва да осигури качествено образование на всяко дете без значение какъв е материалният статус на семейството му.

          В законопроекта на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ се предвижда за един клас да има един и същи учебник по един предмет за цялата страна и държавата да финансира само публичните държавни училища. В него е записано, че частните училища могат да съществуват, след като получат лиценз от Министерството на образованието. В предложения от левицата законопроект се предлага още създаване на Институт за квалификация на учители, в който обучението се финансира от държавата. „Противно на това- в законопроекта на ГЕРБ се предлага всеки учител сам да се квалифицира, като си плаща за това”, обявиха вносителите от БСП. Стоян Мирчев заяви, че ако законопроектът на ГЕРБ се приеме в сегашния му вид, то това ще минира образователната система и до 3-4 години тя ще бъде разрушена. „Ще се стигне до огромно недофинансиране на държавните училища”, коментира Мирчев.

          На проведената дискусия,  учителите подкрепиха в голяма степен законопроекта на БСП и се обявиха против финансирането на частните училища. Поставени бяха много въпроси за съдържанието на учебния материал, кариерното развитие на учителите и начина на финансиране на училищата.