Стоян Мирчев: ДПС насажда разделение в обществото

  „Искането на ДПС за връщане на турските имена е опит да си консолидират избирателите”- този коментар направи в студиото  на БТВ депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Стоян Мирчев

  „Искането на ДПС за връщане на турските имена е опит да си консолидират избирателите”- този коментар направи в студиото  на БТВ депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Стоян Мирчев. Според социалиста такава позиция няма абсолютно никакви аргументи. „Това е изкривяване на историческите факти. Има достатъчно написано в българската история, че тези хора са българи, които изповядват мюсюлманската религия. Това е опит да се изплашат, но и консолидират техните избиратели”, категоричен бе Мирчев. Според него такива действия насаждат разделение в обществото. Депутатът добави, че връщането на имената, което искат ДПС, е невъзможно според становищата на Министерство на регионалното развитие и МВР.

          Стоян Мирчев бе категоричен, че Възродителният процес не е направен по правилния начин, но има много хора, които са преименувани по онова време, до ден днешен са живи и не са си върнали имената- останали са с българските си имена, имат българско самосъзнание, но изповядват друга религия. Той предложи- щом се повдига по такъв начин тази тема, да се върнем и по-назад във времето.  „Най-голямото потурчване на българи е през 1515г.и 1666г. Митхат Паша, валия на Дунавския вилает, казва, че в България живеят около 1 млн. мюсюлмани, но те не идват от Азия, а са потомци на ислямизирани българи. Нека тогава да върнем със задна дата на всички тези потурчени българските имена”, каза в заключение депутатът Стоян Мирчев.