Чавдар Георгиев: Европейската комисия иска резултати от България

Янр 29, 2015 Новини БСП 0 848

„Докладът на ЕК за България е очаквано критичен, доклад, който ни призовава да предприемем реални действия, без да затъваме в институционални реформи

„Докладът на ЕК за България е очаквано критичен, доклад, който ни призовава да предприемем реални действия, без да затъваме в институционални реформи. Чрез него Европейската комисия ни посочва, че ние трябва да постигнем резултати, които все още не са налице”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев пред ТВ7. Той изрази мнение, че докладът е доста пестелив, и в редица случаи – повърхностен, от гледна точка на предвидените мерки и пътя, по който да се постигне споменатият резултат.

Чавдар Георгиев изрази мнение, че докладът е по-слаб в частта, засягаща борбата с корупцията и организираната престъпност. „В тази част, редица от проблемите дори не са очертани.  А това е нужно, именно за да се решат проблемите засягащи, борбата с корупцията и организираната престъпност”, обясни народният представител. Той обаче бе категоричен, че що се отнася до реформите в съдебната система, БСП ще подкрепи всички разумни мерки, които са насочени към върховенството на закона и правата на човека. „Поради тази причина ние подкрепихме стратегията за реформата в съдебната система, въпреки че имаме конкретни бележки и резерви”, обясни той.

Монополизмът на ЕРП-тата ги изкушава да злоупотребяват с положението си

Чавдар Георгиев коментира и темата за цената на тока, като заяви, че ЕРП-тата са юридически монополи, които се изкушават да злоупотребяват със своето положение на енергийния пазар. „Ако това действително е така, то трябва да се приложи законът с цялата му строгост, за да не си позволяват подобни грешки”, подчерта той. По думите му трябва да се търси отговор и на въпросите - защо в България токът е толкова скъп и защо има разлика в цената на производителите на ток. „Има производители които произвеждат ток на една цена, докато други произвеждат на цена, в пъти по-висока- при това изкупуването на скъпя ток е гарантирано от държавата”, каза още Чавдар Георгиев.