Чавдар Георгиев: Оценяваме доклада като обективен, навременен и призоваваме у правляващите да му обърнат внимание

“Това е поредният доклад и той е очаквано критичен по всички данни, които имаме предварително

“Това е поредният доклад и той е очаквано критичен по всички данни, които имаме предварително. Оценяваме го като обективен, навременен и призоваме всички от управляващата коалиция сериозно да обърнат внимание на констатациите в този доклад.  Необходимо е  в консенсус с другите политически сили да се набележат мерки, които ще доведат до подобряване на   положението в съдебната система и утвърждаване на върховенството на закона.”Тази оценка на доклада на еврокомисията за напредъка по механизма за сътрудничество и проверка направи народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев на пресконференция в парламента. Той обясни, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ споделя общата констатация  и оценка в този доклад, че напредъкът ни в сферата на утвърждаването на върховенството на закона, реформиране на съдебната и правоохранителна система е бавен и с не добри и очаквани резултати, от които се нуждае обществото.

За левицата  този доклад е пореден повод за анализ в тези сфери. „За всички е ясно, че системата е неефективна. Осъдените лица не изтърпяват наказанието си. Съдебната власт, дори когато достига бавно и мъчително  до крайния резултат и дава решение, това решение не се изпълнява и лицата могат да се отклонят. Оказа се, че подписката всъщност не е подписка и никой от отговорните органи до този момент не е установил това и не е предприел необходимите мерки”, обясни Георгиев. Според него слаби и почти нулеви са резултатите в борбата с корупцията, включително по високите етажи на властта. Той припомни случая с тефтерчето на Филип Златанов. „Слабо е и управлението на самата система. Същевременно трябва да си даваме сметка, че утвърждаването на върховенството на закона е общ проблем на цялото общество”, поясни той. По неговите думи това не е само проблем на съдебната система, а е двустранен процес. „За съжаление ние констатираме, че има случаи, когато отделни държавни органи, при издадени решения, не ги изпълняват. Като лява партия ще подкрепяме всички действия в посока утвърждаване върховеството на закона, разумни реформи в съдебната система, гарантиране и защита на правата на гражданите на страната”, категоричен е народният представител.   

Георгиев припомни, че БСП по принцип е подкрепила съдебната реформа, но с изрична забележки и насоки в нейното развитие. „Мисля, че това допринесе страната ни да има един по-смекчен доклад и да не бъде само обект на критикити от страна на нашите партньори от ЕС”, подчерта Чавдар Георгиев.

Мая Манолова: Управляващите ни замазват очите със създаването на нови и нови органи

„Това, което се опитват да ни представят управляващите, е един вид, да ни замажат очите със създаването на нови и нови органи, като последният модерен орган е комисията по интегритет, взаимствана от румънската практика”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мая Манолова. Тя припомни, че решение на правителство за създаване на интегритет, което да координира антикорупционните действия на всички органи, вече е било взето от правителството на Пламен Орешарски в едно от последните му заседания. „Просто трябва това правителство да изпълни вече взетите решения, а що се отнася до реалните намерения на правителството на четворната коалиция да се бори с корупционните практики, мисля, че и това е досаттъчно лицемерно”, коментира Манолова. По нейните думи пред очите ни се разиграва най-големият корупционен модел, на който сме били свидетели през последните години - т.нар. програма за съниране на многофамилни панелни жилищни сгради. „Чрез тази голяма корупционна схема управляващите искат да напазаруват предстоящите местни избори”, подчертя тя. Манолова обясни, че има точен разчет кои точно квартали трябва да бъдат санирани и какви резултати на местните избори очаква ГЕРБ.

Филип Попов: Този доклад ще даде отражение върху друга мониторингова процедура в рамките на ПАСЕ

„Този доклад ще даде отражение върху друга мониторингова процедура в рамките на Парламентаранта асамблея на Съвета на Европа. Добре е това управляващите да го имат предвид”, заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов. Той допълни, че  БСП е подкрепяла принципите на  стратегията на върховенството на закона за правовата държава, но за да се постигнат тези цели, тази стратегия трябва да бъде изпълнена със съдържание. „Трябва да бъде внесен  пакет от законодателни мерки, ако преценят включително и такива за конституционна промяна. Нека да ги сложат на масата, ние да ги видим”, поясни той. Попов е категоричен, че България се нуждае наистина отчайващо от реформа в съдебната власт, но тя трябва да бъде широко и експертно обсъдена, за да достигне тези така добри цели, приложени в стратегията.