Мая Манолова: Държавата да инвестира и в жп транспорта, а не само в автомагистрали

Янр 19, 2015 Новини БСП 0 676

"След като харчат милиарди в строителството на автомагистрали, да инвестират и в нормален жп транспорт“

"След като харчат милиарди в строителството на автомагистрали, да инвестират и в нормален жп транспорт“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мая Манолова на пресконференция в Кюстендил. Манолова, заедно с лидера на общинската организация Катерина Янчева и младежи от партията в Кюстендил, подкрепиха протеста в Мездра на 16 януари. „Пътувахме за Мездра с пътническия влак- студено, мрачно, неподдържано, влакова композиция от 1971 година. Ако посегнат и на влакове в нашия регион, каквито планове имаше за от 1- ви февруари, сме готови на протести", допълни тя.

От БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ са готови да подкрепят Стратегия за жп транспорта и Единна транспортна схема, чрез която жп и автобусния транспорт да се допълват.

"В България ½ от населението е бедно, а точно тези хора ползват жп транспорт, защото не могат да си позволят автомобилен или автобусен транспорт, за да отидат на работа, на училище или да видят възрастните си родители, или старите си къщи по селата и малките градове", коментира Манолова.

Хората от Шишковци искат жп гарата за къща за гости

„Затворената от две години жп гара в село Шишковци да стане къща за гости“, поиска на пресконференцията кметът Климент Терзийски. Той ще настоява пред БДЖ, собствеността на сградата да бъде върната на кметството, което представлява местното население. „Гарата е построена от нашия съселянин Андон Виячев и дарена безвъзмездно след това на БДЖ. Разбрах, че сградата е бракувана и ще бъде развалена. Ние сме против. Със свой труд ще я ремонтираме и можем да я превърнем в нещо като „селски дом” или „къща за гости”, допълни той. Терзийски обясни, че в завещанието на Виячев е записано, че ако не се ползва по предназначение, трябва да се върне на местното население. Той даде за пример фестивала Балканска черга и пленера за студенти от Художествената академия, които привличат гости в Шишковци.

Депутатът от БСП Мая Манолова ще подкрепи като юрист изпълнението на завещанието на Андон Виячев за жп спирката в Шишковци. „С личен труд и средства, ние от БСП сме готови да помогнем да се реализира идеята на хората от Шишковци. Селото се превърна  в център на народното, певческото  и художествено творчество”, заяви Мая Манолова.