Манол Генов: Жалко е, когато държавата се управлява, на принципа - „Всяко чудо за три дни”.

Янр 19, 2015 Новини БСП 0 1276

„Жалко е, когато една държава се управлява, уповавайки се на   народната мъдрост „Всяко чудо за три дни”

„Жалко е, когато една държава се управлява, уповавайки се на   народната мъдрост „Всяко чудо за три дни”.  За управляващите това може да  звучи оптимистично, но когато става дума за лековати и безотговорни управленски решения, последствията са хаос и затъване. Така народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Манол  Генов коментира на пресконференция в Пловдив ситуацията в БДЖ.

Социалистът даде за  пример положението, в което се намира  един  ученик от Клисура, който учи в Карлово и при влязлото в сила спиране на линии, за да стигне  до училище, ще трябва да е на гарата половин час след полунощ. „Ако  вземе автобус цената му е  3.20 лв. в едната посока, а с  влак и в двете посоки  - 1.35. Ежедневната разлика само в едната посока е 1.85, но ако го сметнете по двадесет учебни дни- то сумата  нараства до  128 лева,  само за пътни и  то при средна работна заплата в региона от около 400 лева”, допълни Генов. При работещите ситуацията е свързана с отнемането на удобен превоз до работното място- за пример:  работещ в Пловдив от Асеновград, ако работникът свършва работа в 20.30 часа  при  съкратен  последен влак в 22.00, няма с какво да се прибере в родния си град. Манол Генов бе категоричен, че това е социален геноцид и удар върху бюджета на всяко българско семейство.

„Министър Московски се опита да се оправдае с процедури по блокиране на милиони и забавена нотификация от Брюксел. Управляващите разчитаха,  че щом кажат на българския данъкоплатец „Брюксел”, той ще притихне и смирено ще наведе главица. Реакциите обаче  бе различна - силен отпор на готвеното от властта  безумие показаха и граждани,  и опозиция”, категоричен бе народният представител. Генов изрази свояата надежда докато се получи нотификацията от Брюксел, правителството и експертите му в сектора сериозно да огледат фактите  и да имат работеща визия как да оптимизират сектора. По думите му, много по-лесен е вариантът да нарежат вагони, да ударят ключа на гари и спирки и да протриват ръце за съдбата на печелившите модули от железниците ни.”Това не е работещо за държавата”, катеоричен бе Манол Генов.

 Георги Търновалийски: Община Пловдив няма административен капацитет да реализира Големия воден проект

„Управлението на Пловдив няма административен капацитет да реализира Големия воден проект”. Този извод направи пловдивският народен представител Георги Търновалийски на пресконференция днес. Заключението се базира на отговора, който социалистът получи от ресорния министър по време на петъчния парламентарен контрол. Търновалийски цитира дословно думите на министър Ивелина Василева от парламентарната трибуна „Съществува риск за изпълнението на проекта в рамките програмния период 2007-2013 година”. „От януари 2012, когато проектът е внесен в ЕК за оценка, до момента такава няма, няма и договор”, поясни парламентаристът. Той припомни, че проблемът с ДДС и приемането му за  признат разход е бил решен в началото на 2013 от кабинета на Орешарски. Затова оправдания с такъв мотив са несъстоятелни”,стана ясно от думите на Търновалийски. Според него отсъствието на административен капацитет поставя големия воден проект под риск. „Ще загубим не само средства, но без реконструкция и модернизация на пречиствателната станция за правилното управление на утайките, може да  търпим и санкции”, каза Търновалийски. Затова по думите му община Пловдив е трябвало да бъде активната и настоятелната страна пред Европейската комисия.

 

Споразумение с АБВ на национално ниво едва ли  е възможно, смятат народните представители от БСП - Пловдив.

Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Димитър Дъбов бе категоричен, че ще бъде неправилно да се подпише предизборно споразумение за взаимодействие в местните избори с АБВ, а и по думите му в партията няма такива нагласи. Според Дъбов в столетницата има определени рефлекси по отношение на т.нар отцепили се от партията. Все пак той допусна възможни предизборни и следизборни форми на коалиции, в които БСП и АБВ да се окажат заедно. «На национално равнище коалиция с АБВ е невъзможна, но на местно ниво ще решават структурите», смята депутатът. Колегата му Георги Търновалийски не изключи взаимна подкрепа на евентуални балотажи за кмет, но отхвърли хипотезата за съвместни листи. Той беше категоричен, че БСП в Пловдив ще се яви със самостоятелна кметска кандидатира. «Темата ще бъде актуална след няколко месеца, когато се приемат процедурите по номинации и коалиционните формати», допълни Димитър Дъбов.