Борислав Гуцанов: Кметът на Варна трябва да даде публичен отчет къде и за какво отиват парите за ремонта на Двореца на културата и спорта

Янр 19, 2015 Новини БСП 0 930

„Настояваме за публичен отчет от страна на кмета как се разпределят средствата за ремонта на Двореца на културата и спорта и кои фирми са ангажирани с него – как са спечелили този обект, кой ще прави ремонта, примерно, на електрическата инсталация и колко ще струва тя, откъде ще се купуват новите седалки, кой е доставчикът на материали, ще има ли изолация на залата, за да може да се ползва тя, освен за спорт и за културни събития

„Настояваме за публичен отчет от страна на кмета как се разпределят средствата за ремонта на Двореца на културата и спорта и кои фирми са ангажирани с него – как са спечелили този обект, кой ще прави ремонта, примерно, на електрическата инсталация и колко ще струва тя, откъде ще се купуват новите седалки, кой е доставчикът на материали, ще има ли изолация на залата, за да може да се ползва тя, освен за спорт и за културни събития. Все пак става въпрос за 10 милиона лева и някой трябва да обясни какво наложи след като бяха отпуснати 5 милиона, втори път общината да иска средства и  веднага след като дойде правителството на ГЕРБ да се отпуснат още 5 милиона лв. Двоен ремонт ли ще се прави или какво?“. Това заяви на пресконференция във Варна лидерът на градската организация на БСП Борислав Гуцанов.

          Народният представител и зам.-председател на ПГ на БСП Лява България Ангел Найденов пък припомни, че средствата, отпуснати за проектиране на интермодалния терминал на пристанището, като начало на изпълнение на големия проект за ново пристанище, бяха взети от Варна от служебното правителство и пренасочени към други транспортни проекти. По време на парламентарния контрол миналата седмица той задал въпрос на министъра на транспорта Ивайло Московски по темата. „От отговора на министъра разбрах, че процедурата по търга за изпълнител на проектирането е приключила, има избрана фирма, но няма средства, за да бъде подписан договор. Всяко забавяне обаче носи нови загуби за Варна. Факт е, че ако този проект не бъде осъществен товаропотоците към Варна ще намалеят и ще има загуба на средства за града, на работна ръка“, коментира Найденов.           „Ние няма да спрем да работим по този проект и както виждате, това което обещахме, че ще питаме и настояваме да се върви напред по него, го изпълняваме“, добави и Борислав Гуцанов.

          Ангел Найденов коментира и приоритетите за работа на ПГ на БСП лява България през тази година. Основните теми ще бъдат социалната сфера и замразените от ГЕРБ социални плащания, здравеопазването, законът на народната просвета, който групата вече внесе в НС.

          „Растящият дълг на страната -  през 2009 г. имаме дълг в размер на 9,5 милиарда лв., през 2015 г. той вече е 24,5 милиарда лева, а сега се планира и нов в размер на 8 милиарда лв., ни ангажира да имаме конкретни позиции и да настояваме за пълен контрол как и за какво се харчат тези средства. Мнозинството в парламента трябва да реализира и обещанието си да наеме международна, авторитетна фирма, която да проследи движението на парите. Те няма как да изчезнат просто така“, обясни Найденов. Той  съобщи, че в момента се събират се подписи за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да се занимае с проверка на състоянието на частните пенсионни фондове и да даде отговор на въпроса какво ще се случи или какво се случва с вноските на хората във втория стълб.

          „Поставили сме си и задача за засилване на нашите позиции като опозиция с конкретни действия и активности, защото не е достатъчно да се самообявиш за опозиция, трябва да се държиш като такава“, каза Найденов и даде за пример отпора срещу решението да бъдат спрени 138 влака.