Янаки Стоилов: Без протестите щяха да бъдат спрени още 80 влака

Янр 19, 2015 Новини БСП 0 968

„Без протестите десетките влакове, които бяха спрени, въобще нямаше да тръгнат

„Без протестите десетките влакове, които бяха спрени, въобще нямаше да тръгнат. Надявам се, че сега ще бъде направена ревизия на това решение, защото се предвиждаше още около 80 влака да бъдат спрени”. Това заяви пред TV 7 зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов. По думите му това е бил първият тест и ако хората, които са засегнати не са реагирали по този категоричен начин, е нямало да приключат съкращенията. „Важно е, че в този случай БСП реагира определено и на време.  По наша инициатива беше свикано заседание на комисията по транспорт и от наши представители беше формулирано предложението за допълнителни средства и за пускане на спрените влакове”, каза още той. По думите му така се е видяло, че когато засегнатите хора и синдикатите реагират, както и местната власт, и има силна социалистическа опозиция, в НС могат да се постигнат резултати. Той подчерта обаче, че не трябва да се залъгваме, че проблемите са отпаднали. Според него  трябва да се направят реформи, така че да се подобри железопътният път- да позволява по-добри скорости, да има необходимия подвижен състав. Ако няма подобна съпротива и срещу приватизацията на „Товарни превози”, чрез унищожаването й железниците ще бъдат доведени отново до критично състояние и съкращаване на още влакове”, предупреди зам.-председателят на левицата. Той подчерта, че има много случаи, в които друг транспорт дублира железопътния и като цяло се забелязва демодернизация на транспорта в България. Социалистът подчерта, че по-често трябва народни представители от партиите, които искат да са близо до хората, да се срещат с гражданите и да се качват на влакове.

 

След като спряха и „Южен поток”, какво ще пуснат”?

По темата за енергетиката, Стоилов заяви, че вместо да има три основни разклонения от Русия към ЕС „Северен поток” и „Син поток” и „Южен поток”, който е трябвало да осигурява южното направление, сега остават двата крайни фланга. „Това не е рационално. Проблемът е, че за сега източникът на природен газ си остава Русия и това, че България ще трябва да го купува от Гърция или Турция- с нищо не подобрява положението й”, категоричен бе той. Стоилов подчерта, че след спирането на поредния енергиен проект „Южен поток” следва да се зададе въпроса, какво ще се пуска и за какво се разчиства терена. Според него стои отворен въпросът за развитието на АЕЦ „Козлодуй” и за доставките на газ, които България ще купува на не по-евтина цена. По думите с изместването на газовия поток от Варна към границата на Турция с Гърция, България губи своите позиции, които има в преноса на газ. Той изрази надежда, че с експертите, които ще бъдат изпратени у нас, ще бъдат обсъждани и въпросите за конкурентни условия на производство на електроенергия от традиционни източници – комплекса „Марица-Изток”.  

 Партньорство с АБВ – невъзможно докато са в управлението

  Янаки Стоилов заяви, че АБВ не случайно е замразявана като проект и е задействана преди изборите- за да се отрази отрицателно на БСП, откъдето произлизат членовете й. По повод предложенията на Първанов за партньорство, той заяви, че подобни действия сочат, че може би някой е сбъркал в оценката на предишните си действия. „Инициативата за отделянето на АБВ не беше на БСП. Явно отново трябва да се постави въпросът дали това носи някаква перспектива на лявото”, заяви зам.-председателят на левицата. Стоилов заяви, че не изключва възможността за партньорство по места, но трябва да се отчитат две изисквания – не може БСП да участва във всякакви коалиции на различни места, защото трябва да поддържа единната си политика по отношение на местната власт; не може да има коалиране докато АБВ продължава да е част от четворната коалиция и да обслужва управлението. Той заяви, че се водят разговори с местните структури  и големите резерви на БСП са в разочарованите леви избиратели, които искат връщане към корените на левицата. „Трябва да върнем доверието на хората, които искат да има лява пария, която изразява техните интереси и която дава перспектива на страната”, категоричен бе зам.-председателят на левицата.