Таско Ерменков: Добив на шистов газ е допустим само при пълни гаранции, че няма вреда върху земята

Янр 19, 2015 Новини БСП 0 860

„Методът за проучване дали на определено място може да се добива шистов газ е същия както и метода на добиване

„Методът за проучване дали на определено място може да се добива шистов газ е същия както и метода на добиване. Даже в САЩ има вече щати,в които е забранено да се добива шистов газ.Така че- за момента този тип газ е перспектива за страната ни, но единствено при отчитане на това, че няма да има екологична вреда за околната среда и дали икономически ще бъде целесъобразно той да бъде добиван”. Това каза народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков пред БНТ. По въпроса за пренос на газ от други страни чрез интерконектори- Ерменков заяви, че  когато говорим за интерконектори, трябва да направим уговорката- тези, които трябва да бъдат построени са само средство, с което да смекчим евентуално спиране на транзита пред Украйна. По думите му капацитетът на интерконектора с Гърция е някъде около 3-4 млрд. кубически метра, докато потребностите на България са между 9 и 10.

„Напълно съм съгласен, че трябва да се тъсят диверсификации, но за съжаление географски погледнато, те са много отдалечени от страната ни, а всички наши съседни страни са вносители на газ”, обясни народният представител. Той изрази и своето притеснение от позицията на комисар Шевчович при посещението му в Москва. „От декември премиерът ни убеждава, че има подкрепата на ЕК по въпроса с природния газ и че те ще застанат зад нас, но по време на посещението на Шевчович в Москва не чух нито една дума за това, какво става в България, разговорите бяха за Украйна”, добави социалистът. По думите му, това е било доста учудващо, защото Украйна не е страна членка на ЕС, а България е. ”Ако има загриженост, трябва да бъде към нас, защото иначе оставаме с чувството, че сме сами”, категоричен бе Ерменков. Той обясни още, че България е единствената страна, която ще остане без доставки на газ, ако спре транзита през Украйна.

 Народният представител бе категоричен също, че цените на електроенергията не бива да бъдат увеличавани.”Кражбите и загубите в системата са минимални в сравнение с онези загуби, които се трупат от огромните цени, които плаща НЕК на американските централи”, заяви той Ерменков бе категоричен, че ако този въпрос не бъде решен и политиците не се обединят за необходимостта на входа на системата да има наистина пазарни отношения, а не предварително регулирани дългосрочни и скъпи договори -ще се говори постоянно за увеличаване на цената на електроенергията.