БСП – Варна: Държавата се изгуби в прехода, трябва ни нов път

Янр 18, 2015 Новини БСП 0 1269

  25-те години в преход не донесоха всички онези хубави неща за България, които обществото очакваше и вече се умори да ги чака

 
25-те години в преход не донесоха всички онези хубави неща за България, които обществото очакваше и вече се умори да ги чака. Около това мнение се обединиха участниците в среща-дискусия „25 години – изгубени в прехода“, която организира градският председател на БСП - Варна Борислав Гуцанов. В дискусията участие взеха заместник-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов, Антон Кутев, историкът проф. Андрей Пантев , народният представител Красимир Янков. Тясна се оказа залата в хотел „Черно море“, за да събере всички желаещи да се включат в дебатите. 
 
Зам.- председателят на БСП Янаки Стоилов смята, че бързо трябва да се формират работни групи по региони, които да търсят възможностите за възраждане на икономиката. „Да съберат информация каква е била икономиката, как се е развивала, какви са били показателите. Какви са остатъчните активи, кой ги контролира и какви са днес възможностите за развитие. След  като това бъде направено във всяка една община, то трябва да бъде обобщено на ниво област.” Янаки Стоилов смята, че това трябва да бъде стартова позиция, преди да започнат да се правят следващите избори. Кандидати в тези избори трябва да могат да предложат по един- два реалистични проекта, върху които да стъпи развитието на съответните  региони, посъветва зам.- председателят на БСП.  „Това е много трудна и амбициозна задача, но ако не се намерят в България партии, които да дадат тласък на социално-икономическото развитие- ще си останем в блатото“, каза Янаки Стоилов. 
 
„Дали наистина 45-те години са били такива, каквито ги описват сега? Ако са били „черни“, и ако е нямало натрупване- как тогава 25 години продължават процеси на разграбване. Преди 45 години ръстът на икономиката на държавата е с 22 процента. Сега  казваме, че има голям ръст при един- два процента. През 1999 г., когато започва преходът, сме били на 27 място по индекс за човешко развитие на ООН, сега сме на 57 място- с 30 позиции държавата е отишла назад“, коментира Борислав Гуцанов. По думите му обаче това не означава, че трябва да връщаме времето назад. Означава, че трябва да бъдат открити грешките на прехода, да се анализират и много бързо да се начертае план, за да тръгне държавата напред.  „И БСП има своите грешки. Една от тях е бездействието - това, че понякога сме гледали събитията без да предприемем нужните действия“, заяви още лидерът на БСП - Варна. По думите му колкото по-бързо осъзнаем, че единственият начин да възродим държавата е само чрез развитие на икономиката- толкова по-добре.