Атанас Мерджанов: Сегашното правителство имитираше усилия за спасяване на „Южен поток”

Янр 14, 2015 Новини БСП 0 818

          „Сегашното правителство имитираше усилия и се криеше зад европейските изисквания-  за съжаление съдбата на „Южен поток” е фатална, което е лоша новина за България”

          „Сегашното правителство имитираше усилия и се криеше зад европейските изисквания-  за съжаление съдбата на „Южен поток” е фатална, което е лоша новина за България”. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на НС на БСП Атанас Мерджанов. По думите му разговорите на премиера са били напълно безплодни и самият той е знаел какъв ще е изходът. „Лошото е, че България се лиши от един изключително перспективен за българската икономика и българските граждани проект”, каза още той. По думите му основна вина за това има правителсвтото на ГЕРБ, защото в периода 2009-2013 не е направено нищо.  „По време на нашето управление беше направено много за осъществяването на проекта, включително беше издадено строителното разрешително за „Южен поток”, обясни Мерджанов. Той бе категоричен, че резултатите са очаквани, след като се е създало впечатление у руската страна за непредвидимост и нестабилност.

Разговори с АБВ и който и да било друг за местните избори не се водят

          Мерджанов заяви, че БСП се готви сериозно за предстоящите избори. „Разговори с АБВ и който и да било друг не са започнали. Рано е да се говори за каквито и да било коалиции, извън коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ”, категоричен бе той. Говорителят на БСП обясни, че право на всяка една общинска организация е и да осмисля, и да предлага на националното ръководство онези печеливши варианти, които биха били най-добри за българските граждани. Той поясни, че на тази база на ще стъпи и националната политика. „АБВ съвсем не е единствената партия, с която бихме искали и бихме могли да си партнираме на тези местни избори”, подчерта Мерджанов. Той потвърди, че напрежение в БСП има, но заяви, че то трябва да бъде насочено само към спечелването на предстоящите избори.

Съдебна реформа трябва да има, но след внимателно осмисляне на всички предложения

          По темата за съдебната реформа Мерджанов коментира, че желанието за бързото приемане на стратегията за нея е страх от предстоящия доклад. „Съдебна реформа трябва да има. Не съм убеден обаче, че тя трябва да се опира на тези предложения, които идват сега, защото има много спорни моменти, които са претенциозно заявени и от среди на магистрати, и от среди на граждани и от среди на политици” -заяви зам-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Той бе категоричен, че всякакви прибързани констатации за конституционни коалиции са спекулативни. Социалистът подчерта, че БСП ще иска сериозно обсъждане на всяко едно предложение.

Има нужда от сериозна преоценка в сектор сигурност

          По въпроса за сектор сигурност Мерджанов коментира, че управляващите трябва да си дадат сметка, че там има нужда от цялостна преоценка. „Не само заради това, което се случва в Париж, но и заради това, което се случва на българо-турската граница”, поясни той. По думите му правителството съвсем не е решително и не е наясно, какво трябва да се предприеме по охраната на границата ни. Според него дори и с помощ от армията, без жива сила за охраната, колкото и дълга стена да построим- няма да е от голямо значение, защото вече има случаи на емигранти, които я прескачат. „Трябва да си дадем сметка, че това усилие ще бъде дългосрочно, съпроводено в много усилия от старна на държавата, с много ресурси. Тук управляващите търпят сериозна критика”, коментира говорителят на БСП. По думите му трябва министър Кунева да потърси в европейски план повече средства и солидарност за вкарването на България в активен оборот, защото това не е само български,  а общоевропейски проблем. Мерджанов подчерта, че евродепутатът от БСП Илияна Йотова има инициатива за активен диалог и среща за обща позоция за корекция на Дъблинското споразумение. „Сега сме заплашени от връщането на много емигранти от страна на Европа към България, което ще бъде една непосилна тежест”, предупреди Мерджанов.  По думите му едва след решаването на тези проблеми можем да мислим за статуса на службите.