Таско Ерменков за цената на тока: С отменените социални придобивки българите няма да понесат повишението

Янр 08, 2015 Новини БСП 0 955

„Категорично съм против вдигането на цената на електроенергията, дори и от гледна точка на чисто физическото оцеляване на хората

„Категорично съм против вдигането на цената на електроенергията, дори и от гледна точка на чисто физическото оцеляване на хората. Най-лесното решение е да се вдигне цената на тока. Въпросът е дали хората ще могат да плащат, особено с новия бюджет, в който се отменят всички социални придобивки, направени от миналото управление”. Това заяви пред БНТ народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков. Той подчерта, че става въпрос за майчинските, връщане на 10% данък върху минималните работни заплати, пенсиите. По думите му основният проблем е съотношението на цените на тока към доходите на хората. „Ако повишим и цената на тока, не мисля, че българският народ ще го понесе физически”, категоричен бе той.   Ерменков припомни и думите на министър Петкова, която е заявила, че няма как с повишаване на цената на тока да се решат проблемите в енергетиката. Той подчерта, че въпросът не е в цената на тока, а в съществуващия енергиен микс и скъпата електроенергия, която е на входа.  Депутатът заяви, че за решаването на този проблем трябва да се намери начин за повишаване на доходите на хората и намирането на инвестиции в енергетиката като проектите Бургас- Александруполис, АЕЦ „Белене” и „Южен поток”. „Тези проекти не трябваше да се спират, защото са лошо структурирани, а да ги поправим”, каза още той.

Трябва да бъдем свързващо звено между Европа и Русия

По темата за шистовия газ Ерменков заяви, че тя не е актуална в България и по-доброто решение е енергийният хъб. „Първичното в едно разпределение на газ обаче е наличието на такъв, иначе ще си имаме разпределител, но няма да имаме какво да разпределяме”, подчерта депутатът от левицата. Той коментира, че трябва да си оправим отношенията с Русия и  попита, какво става с нашите газопроводи, ако както се говори Украйна спре да транзитира газ. Депутатът припомни, че БСП е внесла в НС решение, че тези санкции трябва постепенно да бъдат отменяни, тъй като не тя, а ние търпим загуби от тях. „Трябва да бъдем онова свързващо звено, което може да помогне на Европа и на Русия, и на икономиката да намери своето нормално развитие”, заяви още социалистът.

Няма как да се вярва на ДКЕВР

Ерменков подчерта, че в ДКЕВР има около 2500 констативни протокола с нарушения, направени от ЕРП-тата. По думите му те са на стойност около 800 млн. лв. Той обясни, че шефката на комисията е подписала едва 300, а те имат и давност. „Докато има такъв регулатор, няма как да му вярваме, независимо за какво говори”, категоричен бе депутатът от левицата. Според него за това е внесено предложение в парламента- съставът на ДКЕВР да се избира от НС и да има независимост. „Не можеш обаче да бъдеш независим, ако нямаш и финансова независимост, защото ще чакаш някой да ти даде пари да си свършиш работата”, заключи Таско Ерменков.