Таско Ерменков: 2014 година беше стъпка в правилната посока в развитието на икономиката на България

Янр 07, 2015 Новини БСП 0 1081

 „2014 година беше макар и малка, и доста оспорвана от много хора, стъпка в правилната посока в развитието на икономиката на България“

 „2014 година беше макар и малка, и доста оспорвана от много хора, стъпка в правилната посока в развитието на икономиката на България“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков е студиото на Бтв. „Това, че главата на някой е празна, така си определя годината и всеки има право на празна глава“, коментира той изказването на Бойко Борисов, че изминалата година е била празна и сякаш не е съществувала. Депутатът обясни,  че еврофондовете са били спрени през 2013, но заради грешки от 2007 насам. „Грешките на правителството на „Орешарски“ са си грешки, но нека да не му трупаме неща, за които няма вина“, допълни той.  

За 3.5 години загубихме 11 млрд.евро

Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ припомни, че за 3,5 години, основно по време на правителството на ГЕРБ, сме загубили проекти за 11 млрд.евро, които са щели да влязат в България. „Това са три проекта, които ако имаха дефекти можеха да бъдат поправени, ако не бяха структурирани, както трябва, можеше да бъде преговаряно. Ако държавата беше влязла на мястото си, какво лошо има да влязат тези пари в страната, независимо, че са от Русия. Имам усещането, че покрай мишките изгорихме и къщата“, подчерта той.

По темата за КТБ Таско Ерменков припомни, че балонът се е надул най-много по време на правителството на ГЕРБ, когато от 2 млрд. капиталът й е станал 6 млрд. „Почти рекорд за Гинес“, допълни той. Според него друг проблем е, че 6-7 млрд от кредитите са концентрирани в 138 кредитни линии. „Абсолютна концентрация на кредити без никакви странични гаранции“, поясни той. Ерменков посочи и фактът, че всички министерства по времето на Борисов под строи са внесли парите в КТБ и попита: „Колко договора има за консултантски услуги с офшорни фирми и колко от тези пари, които са отишли при тях, са се върнали при тези, които са си вкарали парите в банката?“ Народният представител посочи и друг проблем - прекалената активност на прокуратурата в момента, без обяснение и обосноваване на действията. Той коментира и изнасянето на голямо количество ценни картини от банката, като зададе няколко въпроса: „Как са влезли в КТБ, това не е ли някакъв залог срещу кредити, дали не е опит тези картини по пътя да кривнат?“

Управляващата коалиция четири плюс няма интерес да се разследва всичко около КТБ

Таско Ерменков подчерта, че в изказванията си в края на парламента е бил един от хората, които са искали да бъде разследвано всичко в КТБ и да не се допускат спекулации, че тя се разграбва в интерес на един или друг човек. „Но това, което е факт, е че ние нямаме компетентност за това. Управляващата коалиция четири плюс няма никакъв интерес, защото могат да лъснат знакови фигури от двете най-големи партии – основната и тази, която наричам „плюс“, поясни той.

Депутатът е категоричен, че тегленето на държавни дългове за покриването на фалити на частни корпорации не е най-добрата политика в една държава, която се бори да създава пазарно стопанство. „Имаше значително по-добри начини този въпрос да бъде решен“, заключи Таско Ерменков.