БСП – Сливен уважи ритуала по ваденето на кръста за Йордановден

Янр 07, 2015 Новини БСП 0 1278

Областният председател на БСП в Сливен Асен Гагаузов, председателят на Общинския съвет на социалистите Атанас Делибалтов и депутатът от 42-ро НС Деян Дечев присъстваха на тазгодишното хвърляне на кръста в Сливен във фонтана до общината по случай християнския празник Йордановден

Областният председател на БСП в Сливен Асен Гагаузов, председателят на Общинския съвет на социалистите Атанас Делибалтов и депутатът от 42-ро НС Деян Дечев присъстваха на тазгодишното хвърляне на кръста в Сливен във фонтана до общината по случай християнския празник Йордановден. Кръстът бе изваден от 20-годишния студент по археология и именик Йордан Георгиев. Това е трето участие на младежа в ритуал по хвърляне на кръста. Той получи парична награда от кмета на Сливен инж. Кольо Милев и пожелание все така да побеждава. На свой ред Йордан пожела на всички здраве и късмет. Водите във фонтана  бяха осветени от отец Евгени, който благослови присъстващите за Богоявление.

По-късно Атанас Делибалтов и Деян Дечев  уважиха и ритуала по вадене на кръста в село Самуилово. Те бяха посрещнати от кмета на селото Радослав Кутийски. Стефан Стайков, на 28 години от Сливен, извади кръста от водите на реката в село Самуилово. Той е треньор по футбол на младежите в спортната академия "Сините камъни". „За мен е чест, че извадих кръста на този свят празник и искам да благодаря на моите близки и приятели, на всички присъстващи, че уважиха традицията да присъстват на ритуала, да им пожелая здраве, Господ да ги закриля, Богородица да ги пази”, каза победителят. Той получи от кмета на Сливен Кольо Милев парична награда, а останалите участници в надпреварата бяха  наградени от кмета на Самуилово Радослав Кутийски. Преди да хвърли кръста, водите освети отец Красимир.