Да се премахнат ограниченията пред частните ловни стопанства поискаха родопчани от Михаил Миков

Лидерът на БСП Михаил Миков посети Смолян във втория ден на новата 2015г

Лидерът на БСП Михаил Миков посети Смолян във втория ден на новата 2015г. В родопският град Миков проведе среща с члена на ИБ на БСП и депутат от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова, общински съветници от левицата, партийни председатели и граждани.

Жители на областта поискаха от  Михаил Миков да се променят ограниченията в Закона за частните ловни стопанства. Хората се оплакаха, че огромни горски територии са оградени и превърнати в забранени зони, в които концесионерите гонят хората с пушки и дори глобяват, ако заловят „нарушител“. Ловци, участници в срещата, посочиха, че концесионерите използват капани за дивеч, които се поставят в различни части на Родопите. Уловените с капани диви животни се вкарват в стопанствата и се убиват. „Това няма нищо общо с традиционния и законен лов“, категорични бяха ловджиите. Гражданите се опасяват, че това превръща планината в забранена зона, което поставя пред риск развитието на туризма. Засегнати са и най-бедните родопчани, които изкарват прехраната си, събирайки диви плодове, билки и гъби.

На срещата хората призоваха Михаил Миков да отстоява справедлива социална политика и поискаха по-добра закрила за пенсионерите, хората с увреждания, семействата с най-ниски доходи. Сериозно притеснение бе изразено заради новите правила, по които ще се изчислява майчинството, както и отмяната на закона, според който най-бедните граждани трябваше да получат обратно част от данъците си.

Гурбетчии от Испания призоваха Михаил Миков да започне кампания за помиряване в  обществото. „Живеем в общество, което сякаш е преживяло гражданска война. Това разделение е една от причините да търсим препитание навън. Трябва да се вземат мерки разделението между хората да спре“, обезпокени са те.

Лидерът на БСП и депутатът Дора Янкова се ангажираха да внесат нужните промени в закона, с което да се гарантира свободният достъп на хората в планината и да се ограничи  порочната практика за лов на животни с капани.