Корнелия Нинова: За първи път се приемат трите бюджета в един ден – с препускане и невъзможност опозицията да се изкаже

Дек 20, 2014 Новини БСП 0 1281

„За първи път се случи да се приемат  трите бюджета в един ден – с препускане, с невъзможност на опозицията да си каже мнението”

„За първи път се случи да се приемат  трите бюджета в един ден – с препускане, с невъзможност на опозицията да си каже мнението”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова  пред К2. Тя изрази възмущение от поведението на ГЕРБ в НС по време на вчерашното заседание. Според Нинова предложената промяна на минималния осигурителен доход на 2400 от 2600 е голяма грешка, която ощетява бюджета с 50-60 милиона лева. Тя обясни, че е предупредила за това още преди гласуването, но не са я послушали.  След гласуването управляващите са се осъзнали и решението е било отменено. Нинова е на мнение, че има основание да се сезира Конституционният съд, защото се е наложило трето гласуване на един и същ текст, което е недопустимо по Конституция и Цецка Цачева е нямала право да отмени приет на две четения текст. Зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е уверена, че всички 39 депутати от левицата ще подкрепят искането към Конституционния съд, като за нужните 48 гласа- подкрепа може би ще окажат и от други парламентарни групи.

Неучастието на БСП в гласуването е форма на протест, а не на съгласие

Неучастието на БСП в гласуването е форма на протест, а не на съгласие. Това пояснение направи Нинова и уточни, че не бива да се тълкува като подкрепа на ГЕРБ и ДПС.  Според нея на опозицията не е дадена възможност да изрази мнението си, заради което депутатите от левицата напуснаха залата и не гласуваха приетите от мнозинството решения. „Бюджет 2015 е приет от ГЕРБ и ДПС”, подчерта Корнелия Нинова. Тя смята, че единственото положително нещо в бюджета е увеличението на минималната работна заплата. „Догодина няма да има развитие на икономиката и производството. Безработицата ще бъде такава, каквато е сега, т.е. безработните няма да си намерят работа. Хората, които разчитат на социални плащания, няма да ги получат- 14 групи се замразяват, а някои се намаляват. Ще задлъжняваме повече – 8 милиарда нов дълг. Пенсионната реформа ще засегне много хора, защото се увеличава възрастта от 1-ви януари и не се допусна ранното пенсиониране”, обясни надорният представител.

Според Корнелия Нинова е необходимо да бъде съставена анкетна комисия за установяване на състоянието на пенсионните дружества.