Атанас Мерджанов: Има формална и фактическа коалиция. ГЕРБ и ДПС гласуват най-важните текстове

Дек 20, 2014 Новини БСП 0 1008

„Прегръдките са хубаво нещо, стига да не са задушаващи

„Прегръдките са хубаво нещо, стига да не са задушаващи. Имам опасения, че в момента се готви нещо подобно. Независимо, че се имитира някаква коалиционност и разбирателство- става това, което Борисов иска и нареди.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в студиото на Нова телевизия. Според него е била изиграна имитация за намерения за разговори за пенсионна реформа, всички са заявили готовност за това и изведнъж е било  вкарано приетото снощи  решение за прехвърляне на парите от частните пенсионни фондове към НОИ. „Продължава се практиката на задкулисие – има и формална и фактическа коалиция. Формалната е четворната, фактическата е тази, която гласува най-важните текстове – ГЕРБ и ДПС“, допълни той. Мерджанов обясни, че бюджетната политика е най-важната в страната. Според него подобно предложение трябвало да дойде след достатъчно сериозни разговори, задълбочен анализ на статута на пенсионните фондове и тяхното състояние, а това не се е случило. „Бюджетът не предполагаше непременно включването на този текст. Той беше включен със сериозното усилие на г-н Горанов“, подчерта той. Народният представител припомни, че 2009 – 2013г с бюджета на Здравната каса се е случило същото. „Става въпрос за присвояване и кражба. 1.5 млрд бяха отнети от Касата и бяха прехвърлени към фискалния резерв. Много е лесно винаги БСП да бъде дежурният виновник, но трябва да се види кой носи пряката отговорност“, коментира той.

Трябва да се отговори как така стана, че КТБ трябваше да рухне

Атанас  Мерджанов заяви, че въпросът з КТБ не е решен. Той е на мнение, че е необходимо да се получи отговор как така е станало, че в един момент банката е трябвало да рухне или е подпомогнат този процес. „Най-удобната поза на Борисов е да обвини Орешарски, Искров и Чобанов, но е интересно да се види неговото поведение по време на разговорите при президента на републиката. Те и ДПС искаха специален закон за КТБ, който съвсем не предполагаше такова развитие. Единствено ние, представителите на БСП, заемахме тогава принципната позиция, че трябва да се изпълнява българското законодателство“, припомни Мерджанов.

Реваншизъм- промените в Закона за МВР връщат системата в първоначалното й състояние

„Нямаме против принципни промени в Закона за МВР.Въпросът е, че новият закон беше валиден само 2 месеца при министър Йовчев, 3 месеца при служебния министър Бакалов и 2 месеца при министър Вучков“, поясни зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Според него е нужно да се направи един одит за състоянието на системата и функционирането на отделните звена. „Тези промени бяха внесени от Цветан Цветанов. Как да не е реваншизъм, когато тези промени връщат системата в първоначалното й състояние? Започнаха вече уволненията, има стремеж за смяна на председателя на ДАНС, на главния секретар- затова се прави всичко“, обясни Мерджанов. Той изтъкна, че реформата се връща назад. „Не може да става и дума за сравнение на действията на министър Йовчев с тези на Цветанов. Йовчев се справи достатъчно убедително с предизвикателствата, включително и с протестите, които бяха всекидневие. Чест му прави и на него, и на полицаите, които не посегнаха върху сигурността на гражданите“, коментира Атанас Мерджанов.