Георги Гьоков: Не подкрепям бюджета на ДОО, защото утвърждава бедността

Дек 09, 2014 Новини БСП 0 924

„Няма да подкрепя Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 г

„Няма да подкрепя Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 г., защото това е бюджет на застоя, на замразяването и на утвърждаването на бедността”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков. По думите му в предложения проектозакон за бюджета за ДОО за 2015 г. липсват и наченки за някакви дългосрочни политики.

„Този бюджет трябва да гарантира осигурителните права на гражданите и да повишава качеството на осигурителната защита. В него обаче такива гаранции няма”, категоричен бе Гьоков. По думите му не може управляващите да пренебрегват категоричните обществени нагласи и очаквания по редица въпроси, свързани с осигурителната политика и най вече с т.нар. пенсионна реформа. „На хората им писна от приказките, че единствените решения в пенсионното осигуряване са увеличение на пенсионната възраст и стажа и че замразяването на доходите и на осигурителните вноски ще стимулират конкурентоспособност и икономически растеж”, каза още той.

Трябва да се върне доверието в осигурителната система

Георги Гьоков беше категоричен, че едно механично увеличаване на осигурителните вноски няма да реши проблемите, но трябва да се върне доверието в осигурителната система – „да си готов да плащаш, защото знаеш, че ще получиш”.

По приходната част на ДОО, Гьоков заяви, че в бюджета не са видни икономическите и демографските показатели на базата, на които са разчетени приходите и разходите по отделните фондове. Той подчерта, че след дълги спорове и обществен натиск увеличение на минималната работна заплата ще има, макар и на два пъти по малко и това също ще даде положителен ефект в приходната част на бюджета на ДОО.

Според него в разходната част на бюджета не се предлагат решения по адекватността на плащанията, каквито са очакванията на обществото. „Хората очакват не замразяване на размера на плащанията, а едно по сериозно увеличение”, категоричен бе той.

Като други аргументи да не бъде подкрепен бюджетът на ДОО Гьоков посочи: планираното осъвременяване на всички пенсии от 1 юли 2015 г. по „швейцарското правило” с 1,9 на сто; това че не се променя минималното обезщетение за безработица – 7,20 лв. на ден, 154 лева за месец; заложеното през 2015 г. увеличение на пенсионната възраст с 4 месеца.

„Това е рестрикция и ограничаване достъпа до пенсионни права на нова голяма група български граждани. Това не е приемливо за обществото и предизвиква сериозни напрежения в него”, категоричен бе той.

Гьоков посочи още причини – увеличаването на периода, от който се изчислява паричното обезщетение при бременност и раждане – от 18 на 24 месеца, замразяването на размера на обезщетението за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст – 340 лв., замразяването и на всички останали помощи за деца и семейства, премахването на възможността социалната пенсия за инвалидност  да се получава заедно с друг вид пенсия. Той подчерта, че не случайно Законът за бюджета на ДОО е бил отхвърлен и от Националния съвет за тристранно сътрудничество и от Надзорния съвет на НОИ.

При второ четене на бюджета на ДОО БСП ще излезе с мотивирани предложения

Георги Гьоков заяви, че при обсъждането на второ четене на бюджета на ДОО Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще направи следните мотивирани предложения: обезщетението за отглеждане на дете от една до две години да се обвърже с МРЗ и да е с нейния размер; да отпадне увеличаването на периода за изчисляване на обезщетението за бременност и раждане от 18 на 24 месеца; минималното обезщетение за безработица да се увеличи на 60% от МРЗ, както и за спиране на увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране на трета категория труд и въвеждане на гъвкави условия за пенсиониране.