Михаил Миков: Десните и АБВ взеха на хората по един хляб

Дек 05, 2014 Новини БСП 0 1585

  „Лявата политика е тази, която хората трябва да разберат

 
„Лявата политика е тази, която хората трябва да разберат. Ние сме социална партия- затова искахме прогресивно облагане. Гласуването на десните и АБВ взе на хората по един хляб.” Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в предаването „Панорама” по БНТ. Според него стореното ще доведе до политика на разделение между хората. „Направихме всичко възможно да обясним, че това не трябва да се прави. Ако и десните не разберат, че пропастта между хората се е увеличила, то разслоението ще расте”, заяви Миков. Той даде за пример и желанието на управляващите да прокарат промени в образованието- да има еднакво отношение към частното и държавно образование. „Защото, за да дадеш на частното, трябва да вземеш от държавното образование”, поясни той.
 
Михаил Миков коментира, че БСП е взела решение да не участва в управлението на заседание на националния си съвет. Той поясни, че мнозинството партийни членове правилно са приели, че с този резултат БСП трябва да си изчисти образа и да се консолидира в опозиция. „Този въпрос е достатъчно безспорен, като се изключат няколко говорители на другата позиция, които сякаш не са били на Националния съвет, не са участвали в неговата работа, сякаш не са разбрали, че този въпрос е изчерпан и приключил”, допълни Миков. Според него по-важното оттук насетне е БСП да спечели доверието на хората, дори и на тези над 50%, които не са отишли да гласуват.  
 
Миков обясни също, че Сергей Станишев е част от историята на партията, но и от настоящето. „Той е един от основните виновници за преодоляване на онази изолация, която десницата се опитваше да направи в периода 1997-2001г.”, обясни той. „Нямам цел, нито си поставям такава, да овладявам БСП”, каза лидерът на БСП.  Попитан дали може да се разделя с хора, Михаил Миков подчерта, че откакто е председател на партията, изпълнителното бюро на БСП е станало от 25 души- на 19. „Едни хора ще си отиват, други ще идват. Това се случва на всички равнища в партията”, поясни той. Миков даде пример с провеждането на 20 отчетно-изборни конференции. „Миналата седмицата приключи конференцията в Стара Загора и съм изключително доволен – консолидация след около 2 години лутания, нов председател, приключен пълен цикъл. Това ще се случи и на другите места. Трябва да има промяна на начина на функциониране на партията, в отношението на хората към БСП като носител на техните интереси”, заключи той.
 
БСП можеше да направи България енергиен инфраструктурен център
 
За проекта „Южен поток” Михаил Миков каза, че БСП винаги се е опитвала да прокарва проекти, които да направят България енергиен инфраструктурен център. „ Сега става въпрос за пренасочване на 63 млрд. кубични метра газ не през България а през Турция. Същото стана и с „Бургас-Александруполис”, поясни председателят на БСП. 
 
Михаил Миков обясни също, че не може да се поставя въпроса за прилагане на Трети либерализационен пакет, преди да е готов „Южен поток”. „Припомням, че когато е сключвано  споразумението, не е действал този пакет. Тоест „Северен поток” не функционира според трятия пакет. Излиза, че за Северна Европа условията са били едни. За нас обаче не може. Ето го и двойния стандарт”, обясни лидерът на социалистите. Той припомни, че за една година е било свършено много по проекта. „Бяха изготвени екологични оценки, беше изготвен проект, бе дадено и строителното разрешение в съответствие с еврозаконодателството”, каза той и подчерта, че президентът е бил апологет на спирането на проекта.