Таско Ерменков: Освен преките загуби, че няма да строим „Южен поток”,ще имаме транзитни газопроводи, които не ползваме.

Дек 05, 2014 Новини БСП 0 1119

„Това, което се случва е естествено продължение на недалновидната политика, която се водеше през последните месеци по проекта „Южен поток”- политиката на  разтакаване и неопределеност”

„Това, което се случва е естествено продължение на недалновидната политика, която се водеше през последните месеци по проекта „Южен поток”- политиката на  разтакаване и неопределеност”. Това каза народният представител от Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков пред TV 7. „Силно се учудвам, че премиерът  не е успял да погледне договорите за изграждането на газопровода. Шефът на БЕХ е назначен през март 2014 г., той е страна по договора и не мога да си представя, как принципалът не може да изиска тези договори от него”, добави Ерменков. По думите му, цялата тази драма, която ни показват в момента и членовете на служебното правителство, и настоящото е за да оправдаят своето бездействие. „Проектът беше спрян по време на служебното правителство, при това заради елементарни  процедури, които нямат нищо общо с нарушаването на европейското законодателство”, заяви социалистът.

 

„Дали „Южен поток” е нужен или не е въпрос на гледна точка-  по какъв начин искаме да развиваме България”, заяви социалистът .  Той бе категоричен, че Турция и Русия не са страни, които са седнали на една маса, за да се шегуват с България. Ерменков обясни, че когато руският газ стигне до западната граница на Турция- той става турски. ”Тогава, когато има природен газ, който минава директно през Турция и Гърция, кой ще ползва транзитните газопроводи през България?”, попита народният представител. Ерменков  обясни, че освен преките загуби и фактът, че България  няма да е  стратегически фактор на енергийната карта на Европа, страната ще има транзитни газопроводи, които не ползва