Ангел Найденов: Не можем да очакваме нищо добро от управляващата коaлиция

Дек 05, 2014 Новини БСП 0 1086

          „Случващото се в последните дни, включително и с бюджета за 2015г

          „Случващото се в последните дни, включително и с бюджета за 2015г., и с провала на един от най-важните стратегически проекти за България, „Южен поток”, подсказва, че не можем да очакваме нищо добро нито от управляващата коалиция”. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов. Той коментира, че бедите на България в последните години се дължат на дясната политика. „Присъствието на АБВ в тази коалиция не променя характера на политиката, нито на управленските решени.”, категоричен бе той.

Нанася се тежък удар на националната сигурност и отбрана на страната

          Найденов коментира, че в сектор отбрана се нанася тежък удар на националната сигурност. Той подчерта, че не е странно, че министърът на отбраната не подкрепя бюджета на министерството, но е странно, че0 продължава да бъде част от правителството. „По-важното е, че не се изпълняват политики, отговорности и  ангажименти на българската армия. С този бюджет те няма как да бъдат изпълнени”, категоричен бе бившият военен министър. Той подчерта, че това означава неизпълнение на основни споразумения и програми, по които България има ангажименти, но и бламиране на президента. „За пореден път всичко онова, което беше възстановено по време на нашето управление като техника, ще рухне”, заяви Найденов. Той изтъкна, че няма как да се подмине и ударът, който се нанася върху хората и личния състав. По думите му това, че бюджетът е с 250 млн. по-малко от необходимия, внася отново напрежение и несигурност в атмосферата, в която се работи. По думите му липсата не средства не оправдава бездействието и взимането на подобни решения. „Хората, които напускат със звания от капитан до полковник- са кадри, които трябва след това да бъдат създадени и обучени в рамките на няколко години. Това как ще бъде компенсирано?”, попита зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.  „Нали знаете какво се случва с управляващите, когато не могат да намерят пари – отиват си”, категоричен бе той.

Законът за досиетата се използва за опозоряване

          „Онова, което се случва със служба „Военна информация” и досиетата й е подготовка за осъществяване на престъпление”, заяви Найденов. Той припомни, че всички досиета на български граждани за периода 2007-12.2013 са предадени на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани „Повдига се въпросът, какво тогава трябва да предаде службата”, коментира социалистът. По думите му това са досиетата и данните за чуждестранните граждани, които са сътрудничили на служба „Военна информация”. Той подчерта, че законът и комисията са използвани за опозоряване на българи, които са били част от ДС, но в чужбина това може да струва живота на чуждите граждани и техните семейства, ако изтече информация. „Дават ли си сметка тези, които упражняват натиск за тези досиета, за последствията. Кой след това ще иска да работи за България, като знае, че във всеки момент може да бъде предаден?”- попита Найденов. 

„Южен поток” все още може да бъде осъществен

За „Южен поток Найденов коментира, че със заобикалянето на Българя, и от този проект губим не само възможността: за директни доставки на огромни количества газ; за получаване на газ без допълнителни надценки; за доход от транзитните такси, а и да нямаме съответните инвестиции, загуба на работни места и най-важното – да загубим гаранцията за енергийната си сигурност. Той оцени изразеното мнение от премиера в Брюксел, с подкрепата на президента на ПЕС Станишев и на всички евродепутати. „До този момент обаче, получаваме само думи. Ако не използваме доброто си географско положение с различни проекти, то ще остане само това. Ангел Найдено заяви, че е оптимист и този проект още може да бъде реализиран.