Ангел Найденов: Средствата за отбрана са недостатъчни, Бюджет 2015 връща напрежението в армията

Дек 04, 2014 Новини БСП 0 1113

„Има поредица от обстоятелства със силно негативен ефект,  които се натрупаха в сектор отбрана”

„Има поредица от обстоятелства със силно негативен ефект,  които се натрупаха в сектор отбрана”. Това заяви пред журналисти  в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА  БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов. Като първо такова той посочи бюджетът за отбрана за 2015 г.

„Средствата за отбрана са далеч под необходимите, най-малко с 250 млн. лв.”, заяви социалистът. По думите му това означава, че няма да бъдат изпълнени политики и ангажименти на Министерство на отбраната и на Българската армия и няма да се изпълнят и основни документи: планът за развитие на въоръжените сили, целите за способностите им и  ангажименти, които държавата е поела към НАТО. „По този начин е бламиран и президентът, който от името на България заяви позицията за увеличаване на средствата за отбрана”, подчерта Найденов. Той заяви, че предвидените средства са едва 1,1% от БВП, далеч от заявените като очаквани и необходими за страните-членки на НАТО 2%. Бившият министър на отбраната подчерта и че ни грози наказателна процедура за 400 млн. лв. от Европейската комисия при неосъществяване на проекти с тяхно финансиране.

Бюджет 2015 връща несигурността и напрежението в армията

Като второ обстоятелство, будещо притеснение,  Ангел Найденов посочи удара върху хората, който се нанася с бюджета. „Този бюджет връща напрежението и несигурността във Въоръжените сили. Освен че предизвиква лавина от рапорти за напускане, той вероятно ще доведе до съкращаване на няколко хиляди души”, обясни социалистът. По думите му това означава  не само, че няма да могат да се запълнят щатните бройки в армията, но ще се стигне и до разпад на бойни части. „Това означава удар върху бойната готовност и боеспособността на българската армия”, категоричен бе представителят на левицата.

Найденов заяви, че трето негативно обстоятелство е намерението за свиване на военното разузнаване – чрез сливане на Националната разузнавателна служба и служба „Военна информация”. „Ние винаги сме били и ще бъдем против това предложение. Няма логика да бъдат ликвидирани две служби, които работят добре”, каза още той. Според него така ще се ликвидират два, ако не конкурентни, то поне различни източници на информация, които допринасят за по-добра оценка на националната сигурност на страната, на опасностите и рисковете.

Натискът върху служба „Военна информация” е престъпление

Според Найденов негативно влияние върху отбраната оказва намерението и натискът на военния министър Николай Ненчев за предаване на архива на служба „Военна информация” на Комисията за достъп и разкриване на документи и обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА. „Това може да бъде обявено за престъпление. Правната му страната ще преценят други органи”, заяви Найденов. Депутатът обясни, че в периода 2007 г. – 21.12.2013 г. е предадено всичко от тази служба, което е свързано с български граждани. „Става ясно, че тогава натискът е за предаване на данни за чужди граждани, сътрудничили  на   военното разузнаване. Това е престъпление, защото в закона се говори за български граждани”, коментира зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Той подчерта, че няма друга държава, която да е направила подобна стъпка към чужди граждани, сътрудничили на военното й разузнаване. „Това ще бъде тежко посегателство върху интересите и сигурността на българската държава. Нашият призив е да се спре дотук натискът върху служба „Военна информация”, категоричен бе той.

Атанас  Мерджанов:  Има опит комисията по досиетата отново да се използва за „мокри поръчки”

„Изявлението на министъра на отбраната Николай Ненчев е противозаконно. Обръщаме внимание на главния прокурор да следи стриктно за спазванео на закона за досиетата”. Това заяви пред журналисти в НС зам-председателят на ПГ НА БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов. Според него намерението за предоставяне на целия ресурс на служба „Военно информация” в комисията по досиетата е грубо нарушение на закона и посегателство върху националната сигурност. По този въпрос според него са отговорни президентът и министър Шаламанов, защото точно те са започнали този процес.

„Интересно е как ще се отнесат към тези безотговорни и противозаконни действия министър-председателят Борисов и представителите на политическа партия ГЕРБ”, подчерта Мерджанов. По думите му винаги в моменти, когато има тежки проблеми в близост до българската граница и държавата е изправена пред тежък проблем като бежанската вълна, се посяга на една от най-важните служби „Военна информация”. „Тези обстоятелства не са случайни. Автор на тези инициативи са ДСБ, Иван Костов, Реформаторският блок, но охотно подкрепяни от действията и мълчанието на президента. БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще се противопостави категорично на тези промени”, подчерта Мерджанов. Той припомни също, че винаги в такива ситуации се прибягва до „мокри поръчки” до комисията по досиетата, от чието съществуване няма друг смисъл.